Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bolnica nije sanirana, sadašnji limit je neodrživ

27.06.2016. 22:00
Bolnica nije sanirana, sadašnji limit je neodrživ


Bolnica je u ovoj godini svakog mjeseca gubila tri milijuna kuna, a o funkcioniranju sustava najbolje govori podatak da je na bolovanju često između 100 i 200 djelatnika, zbog čega je provedena kontrola opravdanosti bolovanja
Obustava postupaka sanacija hrvatskih bolnica, između njih i Opće bolnice Zadar, koja je Vladinom odlukom stupila na snagu 16. travnja, dovela je do njihovog vraćanja u “krilo” lokalne samouprave. Zbog te odluke i proračun Zadarske županije, čije su izmjene predstavljene na jučerašnjem kolegiju župana, porastao je za nevjerojatnih 76 posto. Ne radi se, dakle, o stvarnom povećanju, već su samo u njega uključeni namjenski i vlastiti prihodi Opće bolnice Zadar.
Ipak, ta posljedica jedna je od najmanje bitnih. U najbitnijem, Vlada je utvrdila kako postupak sanacije u kojoj se Opća bolnica Zadar nalazila od 2013. godine nije postigao očekivane rezultate, te su upravljačka prava vraćena Zadarskoj županiji. Konstituirano je novo Upravno vijeće čija je predsjednica županijska pročelnica Milena Ikić, a za novog ravnatelja odabran je dr. Željko Čulina.
Nepodmirene obveze 74 milijuna kuna
– Sanacija koja je trajala pune tri godine nije dovela do saniranja gubitaka i racionalnog samoodrživog načina poslovanja Opće bolnice Zadar, tako da se kolokvijalno rečeno ponovo nalazimo “na početku”. Tadašnja Vlada je propisala kako se postupak sanacije provodi zbog nemogućnosti pokrivanja nastalog gubitka i ispunjavanja novčanih obveza, povećanja kvalitete, efikasnosti i dr. Međutim, ovi ciljevi nisu ostvareni, kaže predsjednica UV-a Milena Ikić.
Stanje nepodmirenih novčanih obveza Opće bolnice Zadar na dan 31. prosinca 2012. godine bilo je 130 milijuna kuna, a prilikom preuzimanja u travnju dug je i nadalje iznosio oko 74 milijuna. U prvoj polovici 2016. godine bolnica je mjesečno u prosjeku gubila tri milijuna kuna.
Najznačajniji uzrok lošijeg financijskog rezultata poslovanja u odnosu na 2015. godinu je izmjena pravila HZZO-a, vezana za limit potrošnje (16 milijuna kuna mjesečno), odnosno neplaćanje izvršenih usluga iznad limita. Iz sredstava tzv. “ladice niveliranja”, za izvršenja preko temeljnih sredstava, tijekom 2015. godine bolnici je doznačeno 31,8 milijuna kuna dodatnih sredstava, a u 2016. još uvijek – niti lipe.
30 tisuća pacijenata “sa strane”
– Mišljenja smo da se prilikom izrade “limita” nije uzeo u obzir broj i vrijednost pruženih usluga, kao ni značajno veći opseg posla tijekom turističke sezone. Ukupan iznos računa, samo za osnovno osiguranje, tijekom 2015. godine, za pacijente izvan Zadarske županije, iznosio je oko 30 milijuna kuna. U navedenom razdoblju evidentirano je 29.083 pacijenata s adresom prebivališta izvan Zadarske županije kojima je pružena adekvatna zdravstvena skrb u OB Zadar, kaže Ikić.
Financijska održivost je moguća, smatra Ikić, uz suradnju na svim razinama odlučivanja. Nova uprava već je provela reviziju ugovora o nabavi lijekova, potrošnog materijala i medicinske opreme, limita po pojedinim djelatnostima, putnim troškovima i sl. Također, u suradnji s područnim uredom HZZO-a provedena je kontrola opravdanosti bolovanja zbog velikog broja djelatnika na bolovanju – od 1.226 zaposlenih na bolovanjima je često između 100 i 200 djelatnika, što je izuzetno velika stopa.
– Od strane HZZO-a zatražit ćemo da se umjesto dosadašnjeg povijesno-političkog principa, “limiti” za našu ustanovu objektivno definiraju temeljem izvršenja zdravstvenih usluga u proteklom razdoblju, broja liječnika specijalista, dugovanja, listi čekanja, te ponuđenih zdravstvenih sadržaja, ističe Ikić.