Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cvijet soli osvojio Japance, a park Solane Nin kruzerske turiste

27.06.2016. 22:00
Cvijet soli osvojio Japance, a park Solane Nin kruzerske turiste


Ovih je dana u Solani Nin koja se proteže na 55 hektara površine iznimno živo. Dvadesetak djelatnika spremno je za proces proizvodnje morske soli tradicionalnim i prirodnim načinom. No, u njihovim nastojanjima ove ih godine kao nikada do sada sputavaju nepovoljne vremenske prilike. Česte obilne kiše i prolomi oblaka tijekom svibnja i lipnja učinili su svoje. Samo posljednje nevrijeme na bazene je izlio oko 30 litara kiše po metru četvornom. No, unatoč svemu solari se nadaju najboljem, a vjeru u uspjeh ulijevaju im visoke ljetne temperature. Bazeni su napunjeni morskom vodom te se čeka povoljan trenutak da se u njih pusti salamura te da počne proces kristalizacije, a potom i ubiranje prvih ovogodišnjih količina soli te da se u konačnici prikupi i na daljnju preradu dopremi između 4 i 5 tisuća tona visokokvalitetne zdrave, čiste i prirodne soli.
Ekološka certifikacija
Za sve aktivnosti koje u zadnjih nekoliko godina nova uprava i vlasnici Solane provode na terenu, ninska sol dobila je koncem prosinca prošle godine od strane Europske unije BIO certifikat. Solana Nin postala je jedina solana na Jadranu s ekološkim certifikatom. Projekt ekološke certifikacije sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo poduzetništva i obrta, a investicija je iznosila 1,4 milijuna kuna. Na tržištu su ninski solari prepoznati po autohtonim slanim proizvodima, a s dobivanjem eko certifikata potražnja za njihovim proizvodima je sve veća te svakodnevno na njihovu adresu stižu novi upiti kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. BIO znak nose sva pakiranja ninskog cvijeta soli, grube kristalične i sitne, nejodirane soli te probrane terapeutske soli. Sve navedeno bilo je moguće postići jer su se većim dijelom modernizirali proizvodni pogoni kroz proteklih nekoliko godina u što su uložena pozamašna financijska sredstva. Sve je jednostavno usklađeno sa strogim EU propisima po kojima će se ubuduće proizvoditi sol počevši od kristalizacije do pakiranja i to uz strogi nadzor ekoloških inspekcija.
– Kao što je poznato, našu sol u zadnje vrijeme u velikom količinama kupuju hrvatski cestari, riboprerađivači i mesoprerađivači. Riboprerađivači su odvezli preko 3.000 tona dok su mesoprerađivači, pršutane i to prvenstveno one u Drnišu i njegovoj okolici te razni OPG-ovi odvezli oko 1.500 tona. Pored tzv. obične soli posebna priča je naša cvjetna sol koja iz godine u godinu predstavlja Solanin sve prepoznatljiviji brend ne samo na domaćem već i na inozemnom tržištu. U prošloj godini prodali smo oko 7.200 kilograma i to najviše Japancima koji su u nekoliko zadnjih godina naš najvjerniji partner, a rukovodeći se dobrom i mudrom izvoznom politikom naših vlasnika cvijet soli pronalazi puteve i do probirljivog europskog tržišta, tržišta Sjeverne Amerike i Kanade, a u posljednje vrijeme i do Novog Zelanda, kaže voditelj Solane Ivan Tomić, dodajući kako ih posebno veseli da se kupci vraćaju.
– Kada se proba ninska cvjetna sol naprosto se ne može pronaći alternativa ovom nutrijentu. Danas ninski cvijet soli cijene ne samo kulinarski i gurmanski stručnjaci, nego i naši “zeleni potrošači” koji su među prvima prepoznali njezine vrijednosti, kaže Tomić, podsjetivši na Muzej soli kao još jednu osobitost ninske Solane.
Muzej, promatranje ptica
 – Riječ je jedinstvenom objektu ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Otvoren je tijekom 2010. godine i kroz njegovu široku paletu proizvoda i alata posjetitelji se na izravan način upoznaju sa svim zanimljivostima proizvodnje počevši od 1955. godine do danas. Samo lanjske godine Muzej je posjetilo 50.000 domaćih i stranih gostiju dok je njih 8.552 organizirano došlo u obilazak Solane, a među njima su bili i mnogi kruzerski gosti. Isti trend nastavlja se i ove godine. Nedavno smo imali smo Dan otvorenih vrata tijekom kojega je preko 500 stranih i domaćih gostiju obišlo područje Solane. Sa sličnim aktivnostima nastavit ćemo i tijekom srpnja i kolovoza, a svakako ćemo i ove godine u kolovozu upriličiti, u suradnji s Gradom Ninom i ninskom Turističkom zajednicom, poznati Festival soli, ističe Tomić, dodajući kako posjetitelji uz stručno vodstvo rado obilaze park Solane. – Park Solane sa svim osobitostima i s rijetkim vrstama riba i ptica, među kojima su najvrjednije riblje vrste obrvan i račić slaništar te ptice mala čigra, morski ćurlin, mala bijela čaplja i vlastelica. Ptice posebno oduševljavaju mlađe posjetitelje koji u sklopu školskog terenskog obilaska stječu nova znanja o biljnom, morskom i ptičjem svijetu, zaključuje Tomić.