Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šest kandidata u utrci za jedno, ali čelno mjesto

27.06.2016. 22:00
Šest kandidata u utrci za jedno, ali čelno mjesto


Mišljenje o kandidatima za predsjednika Suda i njihovim programima rada traži se i od predsjednika neposredno višeg suda, predsjednika Vrhovnog suda RH i ministra pravosuđa, koji su ga dužni dati u roku od 30 dana, kaže Željko Šarić, predsjednik DSV-a
Mandat još uvijek aktualnom predsjedniku zadarskog Općinskog suda Željku Rogiću završava 1. srpnja, a slijede u sjedištu Državnog sudbenog vijeća u Zagrebu razgovori s prijavljenim kandidatima. Na natječaj za imenovanje novog čelnog čovjeka Općinskog suda uz dosadašnjeg predsjednika Rogića, javio se i njegov zamjenik Ante Bačić, sutkinje Kaznenog odjela Ana Brkić i Ana Mišlov, voditeljica Stalne sudske službe u Pagu Ivana Parać Krišto i Mario Pešić sudac na Građanskom odjelu ovog suda. Izbor predsjednika OS-a digao je veliku prašinu u zadarskoj javnosti samim time jer se na natječaj javio nikada veći broj aspiranata na ovu funkciju.
Četverogodišnji mandat
Prema zakonu predsjednik suda se imenuje na vrijeme od 4 godine i ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce, osim u sudovima s najviše pet sudaca.
O tome koji su kriteriji za izbor predsjednika Suda iz Ureda prvog čovjeka Državnog sudbenog vijeća Željka Šarića dobili smo vrlo iscrpan odgovor.
– U postupku imenovanja, Državno sudbeno vijeće traži od nadležnog sudačkog vijeća mišljenje o kandidatima i ocjenu obnašanja sudačke dužnosti. Mišljenje sudačkog vijeća mora biti obrazloženo za svakog kandidata i sadržavati ocjenu programa rada. Mišljenje o kandidatima za predsjednika Suda i njihovim programima rada traži se i od predsjednika neposredno višeg suda, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ministra pravosuđa, koji su ga dužni dati u roku od 30 dana.
U odnosu na svakog kandidata razmatraju se i vrednuju organizacijske sposobnosti, sposobnost za donošenje odluka, osjećaj za odgovorno obnašanje dužnosti te dosadašnji rad i aktivnosti važne za uspješno obnašanje dužnosti predsjednika suda.
Bodovanje
Ukupan broj bodova kandidata dobije se na temelju zbroja bodova koje svaki pojedini kandidat ostvari na strukturiranom razgovoru pred članovima Vijeća, bodovanjem predloženog programa rada svakog kandidata te ocjene o obnašanju sudačke dužnosti koju za svakog pojedinog kandidata donosi nadležno sudačko vijeće.
Odluke Državnog sudbenog vijeća donose se većinom glasova svih članova Vijeća, stoji u odgovoru koji je potpisao Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.
Tijekom mandata aktualnog predsjednika Željka Rogića, Općinski sud su uz rezultate koji su postignuti tijekom protekle četiri godine u smanjivanju najprije broja neriješenih starih predmeta tresle afere u kojima su se predsjednik i neki suci obračunavali putem medija, ali i podnošenjem sudskih tužbi. Nepotizam u zapošljavanju za koje je Rogić prozivao svoje prethodnike kulminirali su i prijavom bivšeg predsjednika Županijskog suda Vladimira Mikolčevića i to upravo Državnom sudbenom vijeću. Zbog činjenice da bi rješavanje ovog slučaja odužilo i izbor predsjednika Općinskog suda aktualni predsjednik ŽS-a Boris Babić je tu prijavu nedavno povukao.