Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Topić je bivšu suprugu i njezina partnera htio ubiti plinom

27.06.2016. 22:00
Topić je  bivšu  suprugu i  njezina  partnera  htio ubiti  plinom


Na Županijskom sudu Ibro Topić osuđen je na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a ta je kazna upravo postala i pravomoćna
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Ibri Topiću (58) kojom ga je u studenom prošle godine sutkinja Županijskog  suda u Zadru, Dijana Grancarić, zbog dvostrukog pokušaja ubojstva na  podmukao način osudila na četiri godine i deset mjeseci zatvora.
Ovom umirovljenom hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz BIH s hrvatskom putovnicom za isto djelo sudilo se tri puta, a na teret mu se stavljalo da je 13. siječnja 2013. godine u kući u Sv. Filipu i Jakovu plinom  namjeravao ubiti svoju bivšu suprugu i njezinog partnera. Prema navodima optužnice Topić je na plinsku bocu spojio gumeno crijevo, utisnuo  ga u instalacijske cijevi centralnog grijanja i pustio da plin ističe na kat  kuće gdje su u to vrijeme spavali njegova bivša supruga Radojka Topić  (53) i njezin partner Darko Dimić (42).
Sutkinja Grancarić Topiću je za svako djelo odmjerila pojedinačnu   kaznu u trajanju i to – tri godine i šest mjeseci zatvora za pokušaj ubojstva bivše supruge, a tri godine za pokušaj ubojstva njezina partnera.  Vrhovni sud raniju je oslobađajuću presudu vratio na ponovno postupanje  kako bi se odgovorilo na dva pitanja – je li upravo on napravio instalaciju  kroz koju je pušten plin, te je li količina plina bila dovoljna da ozbiljno  ugrozi život osoba koje su se našle u prostoru gdje je plin istjecao.
Spornim se pokazalo to što  na plinskoj boci nisu pronađeni papilarni  tragovi Topićeve DNA, no u trećem postupku pribavljeni su novi dokazi  iz PP Biograd čiji su djelatnici proveli očevid nakon dojave o događaju, a  kod osuđujuće presude sutkinja Grancarić vodila se i dokazima koji su  proizlazili iz sudsko-medicinsko-toksikološkog vještačenja te potom i  kontrolnog vještačenja stručnjaka iz Centra “Ivan Vučetić”.
– Temeljem svih tih dokaza ovo je Vijeće utvrdilo kako je nedvojbeno  da ste počinili kaznena djela koja vam se stavljaju na teret i to upravo na  način naveden u optužnici, presudila je sutkinja Grancarić ukazujući kako je uz plinsku bocu pronađen zaštitni prsten koji se skida prilikom  montaže boce na neko trošilo, a što je sud uputilo na zaključak da je boca bila puna. Sutkinja Grancarić spomenula je i kako je samo on imao  ključ od prostorije gdje se plinska boca nalazila, te podsjetila kako je  upravo on taj ključ predao policiji nakon što su silom krenuli otvarati  vrata. Topić je takvo  obrazloženje nazvao konstrukcijom te je najavio  žalbu, no Vrhovni sud je nije prihvatio.
 U prvom postupku Ibri Topiću sudio je sudac Boris Radman koji ga je,  jednako kao i Dijana Grancarić u ponovljenom postupku, oslobodio  krivnje.