Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čulina: Nedostaje nam zajedništvo kakvo smo imali

27.06.2017. 22:00
Čulina: Nedostaje nam zajedništvo kakvo smo imali


Prvi put obilježavanju su nazočili i branitelji iz međimurskog Šenkovca, pripadnici Međimursko-dalmatinskog voda, koji su sudjelovali u obrani Dalmacije
Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Zadru, obilježena je 26. obljetnica osnutka 112. brigade. Počast su prvi odali roditelji poginulih branitelja, a zatim su to učinili ratni zapovjednici general bojnik Mladen Fuzul i prvi ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina. Uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata počast su odali i gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa zamjenicima, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar sa zamjenicima župana, te zamjenik načelnika PU zadarske Elis Žodan.
Ponos i emocije
– Naviru nam sjećanja na 1991. i prvo čega se sjetimo je zajedništvo, domoljublje vojnika i civila koji su u zadarskim poduzećima stvarali uvjete da bi svaki vojnik dobio ono što mora dobiti, a to su odora, puška i redovna hrana. Međutim, tog zajedništva danas nema. Kad se sjetimo naših poginulih i više stotina ranjenih iz naše brigade te onih koji su umrli od ratnih posljedica, a čiji je broj veći od 74 poginula u izravnim ratnim događanjima, uvijek nam je zajedništvo bila misao koja je od nas stvorila nepobjediv narod. Nadamo se da će oni koji upravljaju procesima u ovoj državi, oni koji se možda nisu ni rodili za vrijeme rata, cijeniti našu žrtvu jer danas su ranjene mnoge duše onih koji su branili domovinu Hrvatsku, rekao je Marko Čulina.
General bojnik Mladen Fuzul istaknuo je da svako ovakvo obilježavanje godišnjice 112. brigade izaziva ponos i emocije.
Prvi put obilježavanju su nazočili i branitelji iz međimurskog Šenkovca. Riječ je dragovoljcima, pripadnicima Međimursko-dalmatinskog voda, prve međimurske ratne postrojbe koja je organizirano pošla u obranu Dalmacije od neprijatelja. Međimurci su se istaknuli u obrani Murvice sve do njenog pada kad su se morali povući na pričuvne položaje na Bokanjcu.