Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pupovac: Milanovića nismo zvali, došao je sam

Autor: Dražen Ciglenečki

27.07.2008. 22:00
Pupovac: Milanovića nismo zvali, došao je sam

Foto: Filip BRALA



Važno bi bilo za HDZ da antifašizam shvati ne samo kroz pripojenje Dalmacije i Istre, nego i kroz sudjelovanje Srba u partizanskom pokretu, upozorava Milorad Pupovac
Nakon što je početkom devedesetih godina 27. srpanj prestao biti državni blagdan Dan ustanka, pokojni predsjednik SDP-a Ivica Račan nikad nije bio u Srbu na obilježavanju Dana ustanka naroda Like koji organiziraju Srpsko narodno vijeće i Savez udruga antifašističkih boraca. Njegov nasljednik Zoran Milanović učinio je to, međutim, u nedjelju i prigodno se obraćajući prisutnima naglasio da je u Hrvatskoj “o antifašizmu nemoguće govoriti bez Srba”. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao nam je da Milanovića nitko nije zvao i da je samoinicijativno došao na manifestaciju u Srbu i na taj način “napravio važan korak u prevladavanju međuetničkih podjela, čak i ako toga možda nije svjestan”.
– Nismo posebno zvali ni nekad Račana ni sada Milanovića, svatko sam mora osjetiti potrebu doći u Srb gdje je započeo antifašistički ustanak i stvoren prvi oslobođeni teritorij. Račan je bio puno obzirniji prema okolnostima koje su ga okruživale, Zoran je daleko smjeliji i manje obziran prema onima koji ne razumiju ove stvari. Svojim prisustvom u Srbu i poslanim porukama on je učinio puno za razumijevanje antifašizma u Hrvatskoj, kazao nam je Pupovac, koji smatra da “svi političari trebaju otići i u Brezovicu i u Srb”. Predsjednik SNV-a zato ističe činjenicu da je u nedjelju u Srbu bio i Jozo Radoš, izaslanik predsjednika HNS-a Radimira Čačića, ali i da je priželjkivao i nekog iz HDZ-a, svojih koalicijskih partnera. Prošli tjedan organizatori su uputili poziv predsjedniku Sabora Luki Bebiću, no on se ispričao činjenicom da se nalazi na godišnjem odmoru.
– Bilo je za očekivati da HDZ bude prisutan u Srbu, pogotovo stoga što su njihove političke biografije vezane s razdobljem u kojem su rušeni antifašistički spomenici. Važno bi bilo za HDZ i njegovu reformsku politiku da antifašizam počnu shvaćati ne samo kroz pripojenje Dalmacije i Istre Hrvatskoj, nego i kroz sudjelovanje Srba u partizanskom pokretu, upozorava Pupovac. S obzirom na to da se u koalicijskom sporazumu između HDZ-a i SDSS-a navodi i obnova spomenika Vanje Radauša koji je u Srbu uništen devedesetih godina, Pupovac vjeruje da će netko od predstavnika većinske stranke doći na njegovo svečano otkrivanje 27. srpnja iduće godine.


Jarnjak: Srb je interna stvar Srba
Potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak rekao nam je da ne zna za bilo kakav poziv u Srb, ali i ne misli da je njegova stranka tamo trebala imati predstavnika.
– To je njihova interna stvar na što, naravno, imaju pravo. Mi se držimo zakona i obilježavamo službene datume, konkretno 22. lipanj, Dan antifašističke borbe. Kud bismo došli kad bismo opet slavili datume koji su nekad bili praznici, kazao nam je Jarnjak.