Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sajam pod geslom “Zdravo je zabavno!”

Autor: Ivan Stagličić

27.07.2009. 22:00
Sajam pod geslom “Zdravo je zabavno!”

Foto: Vedran SITNICA



Nives Rogoznica je na kraju zaključila kako vjeruje da će izborom predavanja ponuditi nekoliko veoma zanimljivih ideja za sve ljude koji žele alternativu u ovom vremenu koje je označila kao doba balansa između depresije i ljutnje zbog financijske krize
Sutra u Zadru na Trgu Borelli započinju 13. Dani Sunca, sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda koje organizira udruga “Eko Zadar”, ove godine pod geslom – Zdravo je zabavno. O programu ovogodišnjih Dana Sunca održana je jučer u Obrtničkoj komori i konferencija za medije na kojoj su o ovogodišnjim sadržajima govorile Nives Rogoznica, članica organizacijskog odbora i Atana Grbić, predsjednica udruge Eko Zadar.
– S porukom “Zdravo je zabavno” želimo utjecati na onu populaciju koja je danas mlađa i koja zapravo misli da je zdravo nešto jako dosadno i da to zahtjeva voditi dosadni i spori život u kojem se jede loša hrana. Ovim želimo poručiti toj generaciji da je to jednsotavno predrasuda, a ovaj sajam je jedan od načina da tu predrasudu promjenimo u nešto dobro, istaknula je Nives Rogoznica, a jedan od načina na koji će se Dani Sunca obratiti mlađoj populaciji je i neformalan način otvaranja, tako da je umjesto službenog otvorenja, u srijedu u 20 i 30 sati ispred zgrade Suda predviđen koncert i to prvi javni nastup troje mladih zadarskih glazbenika: Tamare Grgurev, Zdravka Kosanovića i Darija Gligore, koji izvode englesku ranu glazbu.
Na Danima Sunca, neće se međutim, zaboraviti ni na nešto stariju populaciju kojoj će biti namijenjena, između ostalih sadržaja, predavanja na kojima će se moći naučiti kako jeftinije živjeti. Poruka je svima da je potrebno jedino htjeti pronaći način na koji će to učiniti.
U tome će zainteresiranima biti od pomoći predavanja koja se kao i dosad tradicionalno organiziraju u sklopu ove manifestacije i u kojima će nastupiti predavači Igor Drandić i Luka Rocco.
Predavanje Igora Drandića “Eia: Živjeti u skladu s prirodom – primjer i iskustvo” održava se 30. srpnja s početkom u 19 sati u dvorani Udruženja obrtnika, a na predavanju će biti predstavljen projekt harmoničnog suživota s prirodom, koji se odvija kraj mjesta Bale u Istri. Na predavanju će Igor Drandić također pokazati kako se može riješiti stambeni problem za nekoliko desetaka tisuća kuna.
– Ovo je prilika da zaista pozovemo sve ljude koji misle da ne mogu doći do stana, da ne mogu doći do jeftinijeg života da dođu ovdje i poslušaju to predavanje, pozvala je Nives Rogoznica.
Predavanje Luke Rocca održat će se u petak u isto vrijeme i na istom mjestu, a tema će biti “Ekologija svijesti: Kako kreirati kvalitetniju stvarnost?”. Predavač je predsjednik udruge “Greenergo”, a kako je kazala Rogoznica, riječ je o predavanju koje je više filozofsko, ali predstavlja kvantni skok koji je potreban društvu u ovom trenutku. Na predavanju će, dakle, biti govora o ekologiji koja nije zaštita okoliša, nego znanje koje bi trebalo njime rezultirati i do čega bi trebalo doći prvenstveno promjenom svijesti.
Nives Rogoznica je na kraju zaključila kako vjeruje da će izborom predavanja ponuditi nekoliko veoma zanimljivih ideja za sve ljude koji žele alternativu u ovome vremenu koje je označila kao doba balansa između depresije i ljutnje zbog financijske krize.
 


Od zdrave hrane do hrvatske tradicijske obuce


O ovogodišnjim izlagačima govorila je predsjednica Udruge Atana Grbić, koja je predstavila sve sudionike, a to su:
– Drago Drmić koji će predstaviti ekološki proizvedeno piće i hranu, slastice, ljekovite pripravke i suvenire
– OPG “Aralica” koji će pokazati proizvode od višnje maraške, smokava i maslilnovog ulja
– Bokun d.o.o. ponudit će prirodne sokove brusnice, kupine, maline, kupinovo vino i niz voćnih namaza
– Nediljko Čotić izložit će više različitih proizvoda od meda i sam med
– OPG “Žampera” nastupit će sa svojim kozjim sirom, sirom u ulju i ljekovitim uljem od gospinog bilja
– Udruga “Prospero” predstavlja autohtone ličke i hrvatske suvenire izrađene od gline i keramike i već omiljenu keramičku ovčicu
– OPG Štefančić će na svom štandu prikazati različite proizvode od lavande i lavandinog ulja i lavandine vodice
– Batlan d.o.o. nastupa s miješanim kravlje-ovčjim te kozjim sirovima te sirom u ulju s devet ljekovitih trava
– Dolina d.o.o predstavlja sušeno i konzervirano voće i povrće po domaćim receptima
– Šik cipele d.o.o predstavit će posebno najavljenu atrakciju, hrvatsku tradicijsku obuću, što je novost ovogodišnjih Dana Sunca
– Timbuktu d.o.o izlaže različite likere od raznoraznih voćaka i biljaka kao i bijelo vino Kujundžuša
– PZ Regula se predstavlja s više različitih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka, voćnim vinima, medom, vinom, ali i bezalkoholnim napitcima te bućinim uljem