Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Je li Herenda bio u sukobu interesa?

27.07.2011. 22:00
Je li Herenda bio u sukobu interesa?


Jedan od naših sugovornika koji je želio ostati anoniman kazao je kako je u cijeloj priči koja se vrti oko Tina Herende zapravo riječ o sukobu interesa jer on preko svoje privatne firme godinama prodaje zemljišta i posreduje pri preprodaji, a paralelno s tim, kao dogradonačelnik je zadužen za prostorno planiranje i uređenje gdje direktno može utjecati na prenamjenu zemljišta


Dogradonačelnik Paga Tino Herenda koji je u utorak kazneno prijavljen zbog utaje poreza od gotovo dva milijuna kuna, jučer se nije pojavio na svom radnom mjestu u prostorijama Gradske uprave, niti je, kako smo uspjeli doznati, ikoga o izostanku i razlogu izostanka obavijestio. Bivši HDZ-ovac, a danas nezavisni vijećnik, koji svoju mjesečnu plaću prima iz sredstava Državnog proračuna nije za shodno našao kao javna osoba javiti se na službeni telefon i očitovati na niz optužbi koje pljušte na sam spomen njegova imena.
One najteže vezane su uz malverzacije sa zemljištima povezanima uz projekt Košljun-Pag te onima za Paška rebra, a iza kojih, reći će mahom naši sugovornici, stoje Želimir Dodder, Hypo kapital, te nekolicina visokopozicioniranih političara koji preko lokalnih vlasti štite osobne interese. Jedan od naših sugovornika koji je želio ostati anoniman kazao je kako je u cijeloj priči koja se vrti oko Tina Herende zapravo riječ o sukobu interesa jer on preko svoje privatne firme godinama prodaje zemljišta i posreduje pri preprodaji, a paralelno s tim, kao dogradonačelnik je zadužen za prostorno planiranje i uređenje gdje direktno može utjecati na prenamjenu zemljišta.
– To što je prijavljen za utaju poreza od dva milijuna kuna mislim da je samo kap u moru. Da sam ja državni odvjetnik, ja bih njega teško optužio zbog krivotvorenja i falsificiranja prijedloga UPU-a u koji je unio sedam kuća na svom zemljištu, te to isto, poljoprivredno zemmljište u predjelu Bašaca prenamijenio u građevinsko. Obmanjivanjem javnosti da se na tim terenima nalazi sedam kuća u fazi započete gradnje, što se jasno može provjeriti i što se vidi da je čista laž, po mom je mišljenju veće kazneno djelo od ovoga za koje ga terete – rekao je Mate Donadić, predsjednik Udruge iznajmljivača grada Paga dodajući kako se tonski zapis sa skupa na kojem se raspravljalo o Prostornom planu može naći na internetskoj adresi portala pps-pag. A u tom se tonskom zapisu, kaže Donandić, jasno čuju pitanja mještana upućena Herendi na spomenutu temu, kao i njegov odgovor koji glasi kako je on te kuće u podlogu plana koji je još uvijek na izglasavanju ucrtao radi “lakše podjele zemlje s braćom”. Na istom zapisu jasno se čuje i pitanje o njegovoj vezi s kontroverznim poduzetnikom Željkom Dodderom.
– Mi smo ga pitali radi li on za Doddera, vlasnika firme Moreuz koja je investitor projekta kanala, a isto smo pitanje uputili i SDP-ovcu Ivi Fabijaniću. Fabijanić je odgovorio potvrdno, a Herenda je rekao da je radio za njegova sina. Još kažu kako to nema veze s onim što oni rade – negodovao je Donadić iz Udruge iznajmljivača, jedne od 12 paških Udruga koje su se digle protiv megalomanskog projekta gradnje kanala, te prenamjeni pašnjaka u turističke zone i građevinske parcele od kojih, tvrde, Pag ima samo štetu.
– Mi godinama već upozoravamo na razne malverzacije sa zemljištima i tim turističkim zonama kojih Pag do sada ima 21. Upozoravali smo i na utaju poreza od 900 tisuća kuna zbog koje tvrtka Moreuz, inače investiror gradnje kanala, ima plombu. Upravo to nam je bilo zvono za uzbunu jer samo ide u prilog tezama nekih oporbenih vijećnika kako je pozadina cijelog ovog projekta eksploatacija kamena. Na taj način pojedinci bi se okoristili, a potom tvrtku pustili u stečaj i kraj priče – rekla je Sanja Želahovski, predsjednica Udruge “Cvit soli” dodajući kako se nada da ovaj projekt ipak neće proći, a ako ne zbog čega drugog, onda zbog budućih naraštaja.


 O PAŠKOM KANALU RASPRAVLJALO SE I U SABORU




Pitanje legalnosti i svrsishodnosti projekta kanala Košljun-Pag te svega što prati taj projekt, ne tako davno moglo se čuti i u hrvatskom Saboru. Tamo ga je, naime, postavila SDP-ova saborska zastupnica i članica vijeća pri Ministarstvu zaštite okoliša Mirela Holy.
– Ja sam Vladi postavila pitanje kako je moguće i temeljem kojeg zakonskog uporišta da Grad Pag u Ugovoru o financiranju uređenja građevinskog zemljišta prejudicira i prihvaćanje urbanističkog plana prije javne rasprave i suglasnosti resornog ministarstva. To pitanje postavila sam nakon što je u Službenom glasniku Grada Paga od 29. lipnja 2009. godine objavljen spomenuti Ugovor iz kojega je proizlazio u najmanju ruku pokroviteljski, ali ne i suinvestitorski odnos Grada Paga prema projektu uređenja kanala Košljun-Pag – pojasnila je Holy napominjući kako je odogvor Vlade na spomenuto pitanje bio zapravo šturo tumačenje Zakona. No dodala je kako se nada da će ovaj projekt biti izbrisan iz Prostornog plana Zadarske županije čime bi ova priča i završila.


 OPORBA I RANIJE PROZIVALA HERENDU


Iz redova paških oporbenjaka, odnosno SDP-a, neslužbeno se može čuti kako će zbog najnovijih zbivanja i kaznene prijave oni već danas izići s javnim zahtjevom u kojemu će od dogradonačelnika Tina Herende zatražiti ostavku iz moralnih razloga. A SDP-ovi vijećnici već su se na Herendu žalili Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i to zbog krivotvorenja odluke o izradi Urbanističkog plana kanala jer je donesen bez da je vijećnicima dat na izglasavanje, a osim toga, u “materijalima” podijeljenima vijećnicima nije bilo niti spomena, kaže naš sugovornik iz oporbenih redova, o čak 340 hektara zemljišta koje bi se urbaniziralo. Za to su javno već nekoliko puta prozivali upravo Herendu, ali i gradonačelnika Antu Fabijanića koji nam se jučer, usprkos prethodnom dogovoru, nije javio niti je komentirao najnovija zbivanja u gradu čiji je prvi čovjek. Štoviše, Fabijanić je u dva dana, dva puta za izgovor upotrijebio frazu kako je na putu te da se treba informirati nakon čega će se i očitovati.


 BUKŠA: TO NEMA VEZE SA MNOM


Andrea Bukša, bivši gradonačelnik Paga negirao je opravdanja njegova nasljednika Fabijanića, te zamjenika Herende, kako je projekt kanala “Košljun – Pag” započet za vrijeme njegova mandata.
– To što govore su insinuacije i laži. Za vrijeme mog mandata mi smo samo ucrtali istražno polje, a ne točnu lokaciju tog kanala. On je dakle mogao odstupati 400-500 metara lijevo ili desno. To znači da nismo znali preko čijih bi zemljišta prešao i koje su to čestice. Nikakve druge radnje naša vlast nije radila. Isto tako, tadašnji Prostorni plan završavao je prije Starog grada i kanal nije izlazio u Paškoj luci – pojasnio je prozvani Bukša.