Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Supružnici Simić Bodrožić gostuju na Arkadiji

27.07.2011. 22:00
Supružnici Simić Bodrožić gostuju na Arkadiji


Polaznici Međunarodne ljetne škole hrvatskoga jezika “Zoranićeva arkadija”, uz upoznavanje hrvatskoga jezika i hrvatske baštine, upoznat će i lice i naličje suvremene hrvatske književnosti. U tu svrhu organizatori škole pozvali su u goste poznate hrvatske suvremene pisce, bračni par Romana i Ivanu Simić Bodrožić. Organizatori su Romana i Ivanu odabrali iz više razloga, a koji su to pojasnila je voditeljica “Zoranićeve arkadije” Divna Mrdeža Antonina.
– Prvenstveno radi se o dvoje istaknutih i aktualnih književnika iz hrvatske književnosti. S druge strane radi se o mlađim književnicima koji prezentiraju tijek i razvoj moderne hrvatske književnosti, ali isto tako i njezin interes za različite društvene probleme. Ujedno, ne samo da je riječ o piscima koji su značajni na nacionalnoj razini, jedan od razloga bila je i njihova povezanost sa Zadrom, naime Roman je rodom iz Zadra, čime smo htjeli pokazati i taj jedan regionalni, zadarski, utjecaj na književnost.
Književna večer, koja će se održati u petak, u 19 sati, na I. katu, dvorana 113 Sveučilišta u Zadru, zamišljena je kao radionica za polaznike škole. Kako se radi mahom o strancima kroz postavljanje pitanja, razgovor s književnicima i čitanje ulomaka iz djela polaznici škole upoznat će se sa stanjem u hrvatskoj književnosti, društvenim problemima kojima se bavi moderna književnost, regionalnom zančenju i određenju pisaca, a posebno zanimljiv bit će im zasigurno razgovor s Ivanom Simić Bodrožić koja teme rata obrađuje na jedan zaista specifičan i osoban način.
– Posebno zanimljiva nam je Ivana kao Vukovarka, jer je Vukovar u hrvatskoj svijesti postao mjesto nacionalnog moritorija, žrtve. Vukovar, koji je mjesto Ivaninog porijekla i romana, nije toliko čest u našoj književnosti – ona razgoljuje taj nacionalni mit, a s druge strane upozorava nas i, svjesno ili nesvjesno, prikazuje koliko je različitih pristupa prema tome što se dogodilo u Vukovaru: od onih koji su potpuno ravnodušni, preko onih čiji je interes samo površan pa do onih koji su se na Vukovaru obogatili, istče Mrdeža.
Osim supružnika Simić Bodrožić “Zoranićeva arkadija” ugostit će u kolovozu, u turnusu druge skupine polaznika, još jednog hrvatskog pisca s mediterana – Juricu Pavičića.
Književna večer u petak, osim za polaznike, otvorenog je tipa te su pozvani svi ljubitelji dobre književnosti da dođu u što većem broju.