Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kultura na turneju krenula iz Sv. Filipa i Jakova

Autor: Valentina Mlađen

27.07.2013. 22:00
Kultura na turneju krenula iz Sv. Filipa i Jakova

Foto: Marin GOSPIĆ



MasterCardov Brod knjižara – Brod kulture ove je godine na svoju sedmu dvotjednu plovidbu jadranskom obalom krenuo iz Sv. Filipa i Jakova u koji je uplovio prošlu subotu, a već u nedjelju otplovio je prema svojoj drugoj luci Starigradu – Paklenici.
– Sv. Filip i Jakov u dosadašnjem je ocjenjivanju tri godine uzastopno proglašavan za najboljeg suorganizatora ove manifestacije te je tri godine zaredom osvojio zlatnu statuu MasterCarda nakon čega je ona prešla u naše trajno vlasništvo. Jedina smo turistička zajednica kojoj je to uspjelo, pohvalila se direktorica TZ Sv. Filipa i Jakova Klara Eškinja Glavan. Naime, do sada je svake godine službena ruta počinjala obično u Krku te je išla od sjevera prema jugu. Domaćini su kao suorganizator i ove godine pripremili bogat program koji se održavao cijele večeri.
Uz manifestacije ploveće turističko-umjetničke platforme kao što su radionice za djecu i to radionica timskog pisanja, izrade glazbala od otpada i Cvjetograd, održan je nastup domaćeg i KUD-ova iz okolice, klapa, vitezova vranskih, plesnih skupina… Uz štandove s knjigama postavljeni su i paviljoni sa štandovima Male škole glagoljice i Učeničke zadruge »Đardin« Osnovne škole Sv.Filip i Jakov. Održana je Radionica pisanja glagoljice. Otvorena je izložba akademskog slikara Nevenka Žunića, sudjelovao je SKD Lipa i udruga zadarskih pisaca ZaPis, a bogat program pripremili su i s broda i to od kazališne predstave Reciklirana priča, književne večeri s autorima i promocije zbirke 20+1 najbolja priča za ljeto 2013, koncerta Igora Bakse na akustičnoj gitari s palube broda te je program završen još jednom predstavom – I živjeli su sretno. Također ove je godine uz uplovljavanje broda na rivi organizirana i manifestacija Kako su živili i radili naši stari na kojoj su prezentirana stara jela, slastice, običaji, alati…
Kroz Brod će tijekom dvotjedne plovidbe proći 30-ak hrvatskih pisaca koji će se ukrcavati i iskrcavati kako brod bude uplovljavao u luke, a u Sv. Filipu i Jakovu bilo ih je desetak.