Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pilot projekt za bolje snalaženje na tržištu rada

Autor: Hana Radulić

27.07.2013. 22:00
Pilot projekt za bolje snalaženje na tržištu rada


U Zadru se otvara Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), jedan od sedam takvih centara u Hrvatskoj, koji će nuditi široki raspon usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i učenja svima koji su zainteresirani za razvoj karijere.
CISOK, kojega uspostavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje, dio je projekta Europske unije »Razvoj ljudskih potencijala« i njegova ukupna vrijednost je 3.700.000 eura, što se u potpunosti financira iz pretpristupnih europskih fondova. CISOK će, prema uzoru na slične ustanove Europske unije, biti otvoren za sve zainteresirane za informacije i savjete vezane uz daljnji profesionalni razvoj i traženje posla.
O načinu na koji će zadarski CISOK djelovati, koje usluge će građanima pružati i kome su sve usluge namijenjene razgovarali smo s Višnjom Perin, rukovoditeljicom Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje pri zadarskom Područnom uredu HZZ-a.
– Osnovni cilj zbog kojega Hrvatski zavod za zapošljavanje otvara posebne područne Centre za informiranje i savjetovanje o karijeri je da se što većem broju zainteresiranih omogući pristup uslugama profesionalnog usmjeravanja. Dva su osnovna cilja kojima će težiti Centar, a to je da korisnici budu zadovoljni odabranom karijerom i da bude što manje onih koji odustaju od daljnjega školovanja i obrazovanja. Drugi cilj je, naravno, povećanje zaposlenosti, pri čemu je izuzetno važna dostupnost informacija, kaže Višnja Perin, ističući kako je uloga novoosnovanog Centra i odgojna jer ljude od najranije dobi treba usmjeriti da se služe informacijama. Na pitanje kojim kategorijama je CISOK namijenjen, Višnja Perin objašnjava:
– Usluge CISOK-a namijenjene su svima onima koji žele ravnopravno konkurirati na tržištu rada, pri čemu dobna granica korisnika nije određena. Tako korisnici Centra mogu biti učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nezaposlene osobe, zaposlene osobe koje žele promijeniti posao ili razmišljaju o profesionalnom usmjerenju ili karijeri. Također, usluge CISOK-a bit će dostupne i poslodavcima, roditeljima, kao i institucijama poput škola, ali i savjetnicima za razvoj karijere, navodi Višnja Perin.
Djelatnici CISOK-a će, doznajemo još, na zadarskome Zavodu za zapošljavanje, omogućavati učenicima prikupljanje informacija i savjetovati ih oko odluka o nastavku školovanja i odabiru zanimanja, a studentima i nezaposlenima će se nuditi pomoć i informacije o odabiru odgovarajućeg načina stjecanja kompetencija i vještina upravljanja budućom karijerom. Roditeljima i školama pomagat će se prilikom donošenja odluka o izboru obrazovnih programa i zanimanja učenika, a poslodavcima oko mogućnosti razvoja poslovanja, kao i odluka vezanih uz upravljanje ljudskim potencijalima.