Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pupovac: Širimo bratstvo Hrvata i Srba

Autor: Ante Vidović

27.07.2013. 22:00
Pupovac: Širimo bratstvo Hrvata i Srba

Foto: FaH



Jučer se u Srbu obilježavala 72. obljetnica od Dana ustanka naroda Like i Korduna koju su organizirali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašitsičkih boraca i antifašista Hrvatske. Dok su Antifašisti kod spomenika slavili, nekoliko desetaka članova Autohtone stranke prava je podno brda  prosvjedovalo. Za njih je istina da je jučerašnji dan, dan zločina nad Hrvatima. Upravo zbog toga su jučerašnji govornici kod spomenika u Srbu upozorili na nesmetano i nekažnjavano prekorjavanje povijesnih činjenica u Hrvatskoj.
– Nema dovoljno odlučnosti da se tome stane na kraj onima koji dolaze ovdje i vrijeđaju mještane Srba i nas koji smo došli iz svih krajeva hrvatske da širimo bratstvo između Hrvata i Srba drugih naroda. Pozivam vlasti RH da je vrijeme da se s tim prestane i da ovo bude dostojanstveno mjesto na spomen na otpor zločinu. Ljudi ovdje su se borili protiv Njemaca, Talijana, ustaša i slabašnih snaga četnika, kaže Pupovac.
S tim se slaže i bivši predsjednik RH i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stjepan Mesić
– Na datume kao što je 27. srpnja treba podsjećati i nikakvi nas bukači i lovci na vještice ne smiju spriječiti. Oni ne priznaju činjenice i povijest. Taj posao im sasvim dobro ide od ruke. Jedva da im se netko odupire, država šuti, znanstvene institucije šute. Što radi razred za povijest hrvatske Akademije? Slabašni glas nevladinih organizacija jedva da se čuje kada se sjete da ga dignu, pitao je Mesić.