Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Samohrana majka ide u zatvor

Autor: Suzana Bandić

27.07.2013. 22:00
Samohrana majka ide u zatvor

Foto: Zvonko KUCELIN



Štiti li zakon svoje građane, red i pravdu ili je on tek puka formalnost po kojoj, kao po praznoj slami tuku policajci, suci, državni odvjetnici i ini zaposlenici u za to postojećim ustanovama, pitanje je koje se građanima Republike Hrvatske nameće gotovo svakodnevno. U nizu nelogičnih priča koje imaju pokriće u zakonskim odredbama je i ona 30-godišnje majke dvoipolgodišnjeg djeteta koja bi po presudi Ovršnog odjela Općinskog suda u Zadru od 12. srpnja ove godine trebala u zatvor na 27 dana. Zamjena je to za novčanu kaznu u visini od pet tisuća kuna koju žena nije platila uz obrazloženje kako to trenutačno nije u mogućnosti.
Zanimljivo je, naravno, kako se ova mlada majka uopće našla u cijeloj situaciji. Njezina priča počinje prije tri godine kada je upoznala 35-godišnjeg Zadranina, s njim stupila u vezu i uskoro zatrudnjela. Nakon četvrtog mjeseca trudnoće otišla je živjeti k njemu, u njegovu obiteljsku kuću gdje žive i njegovi roditelji. Par se odvojio u garažu uz kuću u kojoj je trebao biti uređen stan, no nije. Prostor je bio pljesniv i neuvjetan, ali je žena trpjela. Bila je u poodmakloj trudnoći, osjetljiva, razdražljiva i u šoku.
– Oni se bave poljoprivredom i lovom. Drže u kući oružje, a u kavezima ispred kuće pse koje svakodnevno šibaju. Bio je to za mene kulturološki šok. Predlagala sam ocu mog djeteta da odselimo u podstanarstvo ali se on nije mogao odvojiti od obitelji. Kasnije sam shvatila i da ima psihijatrijsku dijagnozu jer je zaplakao kad smo dijete prvi put odveli pedijatru i to zato što je liječnica dodirivala naše dijete. Kući smo svi po njegovu rođenju morali nositi maske. Nisam se mogla nositi s tim pa sam otišla k mojoj majci mjesec dana nakon poroda – ispričala nam je ogorčena žena konsternirana činjenicom da u sustavu ne može naći podršku iako je njezino zdravlje u pitanju.
Tih pet tisuća kuna sudskog troška nisam trenutno u mogućnosti platiti pa sam dobila rješenje kako mi se novčana kazna zamjenjuje za zatvorsku. Ne bi me ni to toliko boljelo da je sud tako ažuran kad su u pitanju »velike ribe« – kaže 30-godišnja žena koja se našla u nezavidnoj i nevjerojatnoj situaciji. No njezina noćna mora itekako je stvarna. O tome svjedoči rješenje suda. U njemu stoji kako je ovršenici »rješenjem Općinskog suda u Zadru od 17. siječnja ove godine izrečena novčana kazna u visini od pet tisuća kuna jer nije omogućila ostvarivanja susreta i druženja biološkog oca njezina djeteta s djetetom«.
Hoće li žena zaista završiti iza rešetaka s okorjelim kriminalcima, dilerima, svodnicima i sličnima ostaje za vidjeti.