Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ambijentalne haiga fotografije Ive Markulina

27.07.2016. 22:00
Ambijentalne haiga fotografije Ive Markulina


Što je haiga i u kakvom su odnosu haiku i haiga, otkrio je u ponedjeljak navečer u POU Dom na žalu Ivo Markulin, autor izložbe haiga fotografija naslovljene „Trenutak”.
Da je uistinu riječ o trenucima uhvaćenima u prolazu ili dokolici, ustvrdio je otvarajući izložbu i fotograf Senko Sorić.
– Fotografije Ive Markulina prije svega su životne, prikazuju duboko proživljene trenutke. To je prava ambijentalna fotografija, koja gledatelja ne može ostaviti ravnodušnim. A haiku stihovi još ih više produbljuju i čine blistavima, kazao je Sorić.
Tradicionalna japanska haiga kombinacija je crteža četkicom (kistom) i kaligrafski ispisane haiku pjesme. Kao i kod haiku stihova, u središtu haige je jednostavnost izraza.
– Budući da haiku često sučeljava slike iz dva stiha s trećim stihom, pritom ne objašnjavajući odnos među njima, tako i moderna haiga sadrži jednakopravnost između haiku poezije i slike. Nije poželjno da slika ili snimka izravno opisuju haiku ili obrnuto, pojasnio je Markulin.
Za razvoj haige, najzaslužniji je Nonoguchi Ryuho (1595.-1669.). Iako je poezija u Japanu često bila popraćena slikama stoljećima prije, Ryuho je bio prvi pjesnik čije su slike vezale uz njegovu kaligrafiju. „Pošalji prirodi, povratak prirodi”, napisao je u 17. stoljeću japanski pjesnik Matsuo Basho, (1644.-1694), poznat kao najbolji haiku majstor, koji pod utjecajem Ryhuoa počinje s haigama. Potkraj života studirao je slikarstvo, a zahvaljujući vrhunskim stihovima, njegove su haige postale iznimno popularne u Japanu.
Danas postoji više oblika moderne haige: digitalna grafika-haiga, foto-haiga, kao i haiga u kojoj su sve ostale forme umjetnosti spojene s haiku stihovima. Uz modernu, danas se još uvijek prakticira i tradicionalna haiga.
Ivo Markulin, porijeklom Prečanin, živi i radi u Samoboru. Posljednjih dvadesetak godina piše haiku, šaljive pjesmuljke i limerick pjesme (pjesma u pet akcenatskih stihova stroge forme, s rimom aabb). Godine 2009. objavio je prvi u nas knjigu limericka “Dan za danom” i od tada je urednik Haiku zbornika sa Samoborskih haiku susreta. Dobitnik je nagrada za haiku u Japanu i Krapini, kao i nagrade na natječaju Susret riječi u Bedekovčini. Godine 2014. za svoj rad na području haiku dobio je prijelazni trofej Ludbreški stup haiku pjesnika. Posljednje tri godine bavi se i haigom.
Izložba haigu fotografija, nastalih u mediteranskom i kontinentalnom pejzažu, može se razgledati do 7. kolovoza.