Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Davor autentično dočarava i sugerira atmosferu na pozornici

27.07.2016. 22:00
Davor autentično dočarava i sugerira atmosferu na pozornici


Uoči početka Jazz&blues festivala, koji se kroz tri dana održava u organizaciji HNK Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra, jučer je otvorena izložba fotografija Davora Hrvoja. Uz autora o izložbi je govorio Ivica Župan, likovni kritičar. Posebno se osvrnuo na fotografije Boška Petrovića, koje čine jedan ciklus izložbe. Drugi dio su fotografije slavnih jazz osoba. Župan je istaknuo kako je Petrović nastupao sa svjetskim izvođačima, a i sam je bio svjetski poznat.
– Nepretenciozno i nadasve blagonaklono prema jazz umjetnicima, nerijetko i neskriveno očaran portretiranim kao izvođačem, u svojoj portretistici uvijek iznova nastoji fotografski svjedočiti ne samo osobu u fokusu, nego i još ponešto od širokog i fluidnog fenomena jazz glazbe, u svekolikoj lepezi njegovih pojavnosti i mozaičnih očitovanja, nadasve pri izvođenju jazza u živo. Davor autentično dočarava i sugerira atmosferu na pozornici, koja govori o realitetima jazza, svjedočeći da jazz nije samo glazba, nego da u sebi utjelovljuje i komponente brojnih drugih umjetničkih žanrova poput glume, performansa, plesa, teatra…, ističe Župan, dodajući kako se kroz jedinstvene rakurse snimanja Davor ponajprije usredotočuje na portretiranje umjetnika.
– Portretna fotografija trajna je njegova preokupacija – diskretno se približavajući jazzistu i ne zadirući u sferu privatnosti, stvara dojmljive karakterne portrete markantnih osobnosti. Davor ne pravi razliku među umjetnicima – svakome pristupa jednako skrupulozno, ne vodeći računa o tomu tko je od njih veća, a tko manja zvijezda, ističe Župan navodeći kako bez vlastita komentara, nepretenciozno, a opet kvalitetno i znalački i upečatljivo, hvata iznimnost trenutka, ocrtava raspoloženje i stanje jazzista, a preko ekspresije koju je Davor zabilježio pokušavamo im ući u psihologiju i osobnost, nastojimo ponešto dokučiti o tomu kakav život vode, o njihovim životnim stilovima, glamuru, auri slave što ih prati, predodžbama koje o sebi imaju, svjetonazorima portretiranih, navodi taj kritičar.
– Kod jednih Davor dokumentira otkačenost, osjećaj snage, bahatost, razigranost, zaigranost, a kod drugih rezigniranost, ranjivost, frustracije, strahove… Portretirajući jazziste, Davor se usredotočuje i na performativnu energiju, na stanje tijela prigodom interpretacije, njegovu grčevitost očitovanu grimasom ili opuštenost očitovanu pokušajem komuniciranjem s publikom. Portreti umjetnika svjesnih nazočnosti kamere svjedoče pretencioznost njihova imagea i narcisoidnost ljudskog bića, kazuje Župan.
– Jazz glazbeniku pozornica može poslužiti i za decentno referiranje o mnogo čemu što se tiče jazza, ali on s pozornice gdjekad pokušava odaslati i neke izvanumjetničke poruke. Naime, Davor sjajno zna dočarati atmosferu što vlada na pozornici tijekom nastupa, ponekad ustrajavajući na nametljivo estetiziranim, čak i egzotičnim, koloristički kričavim detaljima, posebice – kad je riječ o Amerikancima – na detaljima odjeće koji se naoko doimaju šarmantnim slučajnim odabirom, ali koji publici – zapravo onima koji znaju čitati te zakučaste šifre – šalju različite poruke o sebi, podrijetlu i društvu u kojemu žive – intimne, političke, čak i politički militantne, ali i one koji govore o umjetnikovu socijalnom položaju…, zaključuje Župan, koji je rekao kako je Davor stvorio fotografije koje promatramo ne samo kao psihološke portrete, nego i kao diskretnu i duhovitu socijalnu dokumentaristiku.
Izložbu je otvorio Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar pozvavši sve da poprate koncerte na predstojećem festivalu.