Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Maestro Lovro Pogorelić nastupa u komornom programu

27.07.2016. 22:00
Maestro Lovro Pogorelić nastupa u komornom programu


Ove godine PagArtFestival postaje punoljetan. Već osamnaest godina trudimo se prirediti i održati dobre koncerte. Proširili smo se po otoku i bilježimo posjet veći od svih ljetnih festivala s klasičnim koncertima duž Jadrana, pa i u unutrašnjosti, a i mnogih inozemnih. Radimo to s veseljem!, rekao je maestro Lovro Pogorelić, umjetnički voditelj PAF-a.
Taj se festival 16 godina održavao u Pagu, a od prošle godine se održava i u Novalji i u Kolanu. Osim maestra Pogorelića i njegova pomoćnik Krešimira Bedeka, za produkciju, organizaciju i odnose s javnošću zaduženi su Nina Pogorelić i Ana Pogorelić. PAF organizira UO „Lovro&Nina” u suradnji s Gradom Pagom, Gradom Novalja i Općinom Kolan, Centrom za kulturu i informacije Pag, Centrom za kulturu Novalja, Turističkom zajednicom Kolana te župnim uredima u Pagu, Kolanu i Novalji.
Kao i prijašnjih godina na Pag Art Festivalu će nastupiti istaknuti umjetnici iz Hrvatske i svijeta, koji će prezentirati ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste.
– U odabiru komornih programa pokušali smo dovesti najbolje moguće u okvirima koji su nam dostupni. Ako govorimo o tradiciji gudačkog kvarteta u europskoj glazbi, onda su to češki gudački kvarteti, te smo odlučili u program uvrstiti Apollon kvartet iz Praga kojem će se pridružiti sjajni gitarist Krešimir Bedek i mlada glazbenica Tea Kulaš, u prelijepom Boccherinijevom Fandango kvintetu. Ako govorimo o violi, onda je hrvatsko-slovenski violist Aleksandar Milošev među prvima, a nastupit će sa sonatama Brahmsa, kao prvim pravim koncertantnim djelima za violu i klavir, i legendarnom Franckovom sonatom, koja traži suradnju s vrhunskim pijanistom, te će maestro Lovro Pogorelić ovoga ljeta na PagArtFestivalu nastupiti u komornom programu, rekla je Nina Pogorelić, dodajući kako će moderniji komorni izraz prezentirati nastupom Papandopulo kvarteta saksofona, koji svakako spada u vrh hrvatske glazbene izvedbe.
– Na programu je i djelo mlade hrvatske skladateljice Lane Janjanin neobičnog naslova, Pid Oblackom. Nadalje, ako govorimo o vrhuncima hrvatske glazbene izvedbe, onda je to gitara, a prvi put u našem programu nastupa splitski gitarist Srđan Bulat, koji se dokazao na najistaknutijim svjetskim gitarističkim natjecanjima. Njegujući tradiciju pijanističkih recitala pozvali smo istaknutog francuskog pijanista Michela Bourdonclea, kojem će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Poseban dio našeg festivala je predstavljanje mladih umjetnika i tu smo se odlučili za udaraljkaša Filipa Merčepa, koji bilježi uspjehe podjednako u domovini i u inozemstvu, a program „Večer mladih” upotpunili smo izložbom fotografija Ele Vuković, koja će predstaviti zabilježene fragmente s otoka Paga, zaključuje producentica festivala.
U katalogu PAF-a je fotografija maestra Lovre Pogorelića na Grossglockneru, najvećem vrhu austrijskih Alpa. Maestro Pogorelić se u katalogu, umjesto uvodnih riječi, ove godine odlučio za dva citata. Prvi citat je Tennessee Williamsa: “Što je pravo? Linija može biti prava, ili ulica, ali ljudsko srce, o ne, zakrivljeno je kao put kroz planine.”
Drugi citat je Miroslava Krleže: „Umjetnošću čovjek mjeri vrijednost svojih nazora o svijetu i o zbivanju. S njom se čovjek miče tminama i fosforescira na mračnom dnu stvarnosti osvjetljavajući svoju tamnu stazu njenim sjajem, kao magičnim sumpornim okom, i tako se miče između zvijezda, i tako živi.”