Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

‘Na vr’ sela’ okupio vrhunske dalmatinske izvođače

27.07.2016. 22:00
‘Na vr’ sela’ okupio vrhunske dalmatinske izvođače


U Sv. Filipu i Jakovu su se na 29. susretu dalmatinskih klapa “Na vr’ sela” okupile vrhunske hrvatske klape. Događaj kojem je nazočio veliki broj ljubitelja klapske pjesme organizirao je AKD Kuntrada, a pripomogla je i Općina Sv. Filip i Jakov. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Zadarska županija.
– Klapsko pjevanje je gušt i tom guštu treba pjevati zauvijek, poručio je Mirko Đinđić, predsjednik Organizacijskog odbora susreta.
Nastupile su klape Jacera iz Šibenika, Stine iz Zagreba i Bošket iz Zagreba, ženske klape Ventula iz Splita i Kapric iz Zadra, te mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela.
Stoga i ne čudi što je trg Na vr’ sela bio ispunjen do posljednjeg mjesta, jer se takav skup poznatih majstora klapske pjesme ne sreće često na jednom mjestu. Posebni je doživljaj biti sudionikom susreta s prozora na katu kuće Kreše Eškinje.
Svoje pjesme su čitali nekadašnji prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Robert Bacalja i čakavski pjesnik s Iža Zvonimir Sutlović.
Prvi susret klapa održan je 26. srpnja 1983. godine, a cilj je bio očuvanje kulturne baštine Sv. Filipa i Jakova. Prvih godina ga je organizirala tadašnja Mjesna zajednica, a danas MO Sv. Filipa i Jakova i AKD Kuntrada, u suorganizaciji s općinskom vlašću. Susret dalmatinskih klapa redovito se održavao uz dvije stanke, od 1991. do 1994. te od 2001. do 2005. godine.
Zanimljiv je bio prostor iza pozornice gdje su izvođači čekali na nastup na pozornici. U dvorištu najstarije građevine u mjestu, kaštelu iz 15. stoljeća, postavljeni su bili drveni stolovi za izvođače, a posluživana je isključivo dalmatinska spiza. Cijeli je ambijent odisao duhom dalmatinske konobe. Voditeljica susreta već tradicionalno je bila Branka Pelicarić, novinarka-urednica na Radio BnM.