Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljeni rezultati istraživanja Budinićeve poljane i Zoranićeva trga

27.07.2016. 22:00
Predstavljeni rezultati istraživanja Budinićeve poljane i Zoranićeva trga


Izložba pod nazivom „Kod gradskih vrata kroz stoljeća” otvorena je preksinoć u novouređenom atriju muzejskog sklopa u Ninu.   I ovaj događaj, koji je upriličen u suradnji Muzeja ninskih starina i zadarskog Arheološkog muzeja te uz financijsku potporu Ministarstva kulture, odvija se u sklopu ovogodišnjeg Ninskog kulturnog ljeta 2016.
Izložbu su autorski osmislili Jakov Vučić i Hrvoje Manenica iz Arheološkog muzeja, koji su vodili arheološka istraživanja 2011. godine na  Poljani Šime Budinića i Trgu Petra Zoranića u Zadru. Ta istraživanja su ovom prilikom prezentirana ninskoj javnosti.
Pozdravljajući okupljene kustos i voditelj Muzeja ninskih starina Mate Radović je kazao kako im je čast što su ovu izložbu mogli organizirati i u povodu 183. rođendana Arheološkoga muzeja Zadar.  Autori izložbe Vučić i Manenica su govorili o tijeku istraživačkih radova, kao i o pronađenim arheološkim predmetima, koji se sada izlažu.
 – Pored crkve sv. Šime, nekadašnje crkve sv. Stjepana, pronađeni su brojni slojevi od razdoblja prapovijesti do današnjih dana, koji su nam omogućili rekonstrukciju razvoja i promjena na tom prostoru kroz različite vremenske periode. Uz ostalo pronađeni su ostaci liburnskih kuća, koje su građene u obliku suhoziđa s pripadajućom keramikom. Također su na površinu izronili brojni zidovi iz prve faze uređenja prostora u prvom stoljeću prije Krista te oko sto godina nakon njegove smrti. Nadalje, pronađeni su ostaci groblja iz 11. stoljeća i mnogo toga još zanimljivoga, rekao je ravnatelj muzeja Jakov Vučić, dok je Hrvoje Manenica otkrio kako je zanimljivo da su pronašli ostatke kuće koja je vjerojatno pripadala kleru.
Izložbu, koju je otvorila je Marijana Ramov iz Grada Nina, posjetitelji su razgledali s posebnim guštom i užitkom. Bit će na postavu do 19. kolovoza, a posjetitelji će je moći razgledati svakog dana u vremenu od 9 do 22 sata.