Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Doris je glas, Doris je emocija!

28.07.2017. 18:22
Doris je  glas,  Doris je  emocija!


 U četvrtak je na bazenu hotelskog kompleksa Ilirija u Biogradu koncert održala Doris Dragović. Diva se na pozornicu, za ovu priliku postavljenu na pontonu, popela u 22.30 sati, praćena glasnim skandiranjem i pljeskom publike, koja je do posljednjeg mjesta ispunila tu,  ovoga ljeta ponovo revitaliziranu, kultnu biogradsku lokaciju. Ilirijin bazen godinama je slovio za jedno od najatraktivnijih mjesta za provod, ne  samo u Biogradu, već i mnogo šire, a četiri ovoljetna koncerta (Gibonni,  Doris, Grašo, 3.8. i Halid, 10.8.) i više su nego dobro odabrani u tom kontekstu.
Doris je koncert započela pjesmom "Malo mi za sriću triba",  oduševivši okupljene prije svega glasom, a onda i pojavom u dugoj elegantnoj bijeloj haljini, romantičnog štiha. Sretna, kako je priznala, što je  opet nakon godina i godina pred biogradskom publikom, pjevačica se  nije štedjela. Svjesni da zvuči kao potpuni klišej, bio je to usitinu koncert  – za pamćenje.
 Bio je to čisti užitak, kako niže potpisanom, a tako, sudeći po reakcijama, i svima ostalima, slušati bezvremenske pjesme u interpretaciji, koja  ni pedlja nije zaostajala za studijskim snimcima.
Doris je glas, Doris je emocija, bio bi najkraći opis umjetnice.
A onda kada toj kombinaciji pridružimo i neke od najljepših skladbi  novije diskografske povijesti ovih prostora, rezultat ne može biti ništa  manje od odličnog. Doris je nizala jednu za drugom uspješnice poput,  danas već evergreena – "Željo moja", ili, pak velikog Eurosong hita broj  dva, s obzirom da je čak dva puta bila na tom prestižnom natjecanju,  pjesme "Marija Magdalena" i tako redom…. skladba za skladbom, hit do  hita. Gotovo dva sata diva je pjevala, neumorna, dobro raspoložena, ostavljajući mikrofon tek na koju sekundu, dajući priliku i publici da se  čuje, da zajedno s njom dijeli duboku, iskrenu emociju koju kroz glazbu  mogu pobuditi samo najveći. Jer kada je umjetnik autentičan onda i one,  danas već toliko izlizane riječi, poput u Dalmaciji popularnih maslina,  stina, mora… ne zvuče ni najmanje potrošeno već upravo suprotno –  kroz stih, kroz note nam donose atmosferu, zapravo život zavičaja. Isto  tako kada Doris pjeva "Dajem ti srce", pridjev domoljubna tako savršeno  odgovara pjesmi koju pjeva, tako dobro opisuje ljubav jedne majke prema sinu, prema domovini. Riječi teško mogu opisati snagu njenog vokala, posebnu boju i dubinu, onaj faktor x koji ju je izdvojio i ustoličio tu  gdje jest.
Splitska je gošća otpjevala i neke duete, u suradnji s kolegom iz benda,  pa su okupljeni imali prilike čuti i singl što ga je izvorno otpjevala s Jacquesom "Ima nešto u tome", a jedan od posebno emotivnih trenutaka je  bio onaj kada je zapjevala baladu "Jedini". Doris je s publikom podijelila  i informaciju o uspjehu hrvatskih vatrepolista, zaključivši koncert sa "Sedam mora, sedam gora", a koliko je atmosfera bila uzavrela, posebice  pred kraj, moglo se vidjeti i po tome što su neki od najvjernijih obožavatelja skočili u bazen ne bi li joj bili bliže, što je divu, ne samo nasmijalo,  već i oduševilo.