Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Intrigantni “Svjetlopisi”

Autor:

27.08.2009. 22:00
Intrigantni “Svjetlopisi”

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ponedjeljak je u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar otvorena druga samostalna izložba fotografija Angela Viraga, pod nazivom “Svjetlopisi”.
Mladi zadarski fotograf, 14-godišnji Angelo, nakon “Svijeta snova”, izložbe na kojoj se predstavio s 20-ak fotografija, posjetiteljima Gradske knjižnice predstavlja se s 30 fotografija, raznih motiva. Većina fotografija nastala je u Zadru, ali ih ima s područja cijele Hrvatske. Angelo se fotografijom amaterski počeo baviti početkom 6. razreda, odnosno 2007. godine. Iako se u početku s fotografijom nije mislio baviti ozbiljnije, trenutačno polako uči i prikuplja sve informacije od pravih majstora fotografije. Njegove fotografije objavljivane su nekoliko puta u našem listu, u prilogu Mali odmor, a mogu se pogledati i na Internetu. Angelo će za nekoliko dana krenuti u prvi razred srednje škole.
Kada, odnosno kako te počela zanimati fotografija?
– Prije tri godine, dakle s 12 godina, sam se počeo zanimati za digitalnu fotografiju. Ne znam zbog čega, vjerojatno iz dosade. Najprije sam počeo slikati cvijeće, potom sam nastavio s drugim motivima…
Koja vrsta fotografije te najviše zanima? Zašto?
– U svakom slučaju umjetnička. Jednostavno, pokušavam dočarati neke motive na svoj način, iz neke druge perspektive.
Imaš li uzore među starijim fotografima?
– Ne znam, možda braća Brkan. Trenutačno mi je puno pomogao jedan mladi fotograf, Boris Kaćan.
Koji te motivi najviše zanimaju?
– Riječ je o raznovrsnim motivima, na mojim fotografijama se nalazi Zadar, otok Silba, ali i, primjerice, Motovun i Kraljevica. Još se zapravo nisam opredijelio. Razmišljam i o drugim motivima, još uvijek sam u otkrivanju.
Planovi za budućnost?
– Planiram još nekoliko izložbi. Upisao sam jezičnu gimnaziju i po završetku namjeravam upisati Akademiju dramskih umjetnosti.