Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mimohodom odana počast vatrogascima poginulima na Kornatima

27.08.2010. 22:00
Mimohodom odana počast vatrogascima poginulima na Kornatima


Dostojanstvenim mimohodom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice koji je okupio nekoliko tisuća ljudi, danas poslijepodne je nastavljeno obilježavanje treće obljetnice tragične pogibelji dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.
Obitelji i prijatelji poginulih kornatskih vatrogasaca, njihovi kolege gotovo iz svih hrvatskih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih društava u tišini su im odali počast. Gotovo kilometar duga povorka na putu do vodičkog groblja zaustavila se najprije na Trgu hrvatskih mučenika gdje je paška udruga ‘Suhozid’ koja je zidala križeve na memorijalnom području na otoku Kornatu, tehnikom suhozida podigla mali križ po uzoru na kornatske. Križ je bio okružen s 13 fotografija, dvanaestorice gasitelja kojima je život prekinula kornatska buktinja, te fotografijom Gordana Alfireva, tajnika DVD-a Vodice koji se objesio kada su se životi kornatskih heroja jedan po jedan počeli gasiti u zagrebačkim bolnicama, gdje su vatrogasci prevezeni na liječenje.
U trenutku kada su okupljeni minutom šutnje odavali počast kornatskim vatrogascima tihi i dostojanstveni skup preletio je kanader.
Povorka je svijeće zapalila i pred spomen obilježjem vatrogascima u vodičkom parku kojega su lani postavili predstavnici navijačke skupine Torcida. Na grobove četiri vodička vatrogasca Ante Juričeva Mikulina, Gabrijela Skočića, Karla Ševerdije i Hrvoja Strikomana položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Prije tri godine kada je Hrvatsku zatekla kornatska tragedija te kada je detaljnom analizom tima stručnjaka utvrđeno kako hrvatski sustav za zaštitu i spašavanje ima nekoliko desetaka loših odlika, vatrogasni čelnici najavljivali su njegovu cjelokupnu reformu. No, prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Darka Dukića, u sustavu se nije promijenilo ništa.
“Uložili smo u opremu, to je nesporno, kupili smo dva nova kanadera, ali u sustavu se nije promijenilo ništa. Rane se otvaraju osobito u kolovozu kada imamo najveći broj intervencija i uz to se sjećamo naših hrabrih kolega. Hrabro idemo dalje i uvijek s mislima na kornatsku tragediju, te nadom da se ona nikad više neće ponoviti”, rekao je Dukić. Ustvrdio je da, nažalost, sustav nije napredovao. “Nikakav novac neće promijeniti sliku hrvatskog vatrogastva. To može samo cjelovita reforma”, istaknuo je Dukić.
Obilježavanje tužne obljetnice pogibije vatrogasaca završit će u ponedjeljak kada će na otoku Kornatu, na novoizgrađenom memorijalnom području podno poprišta tragedije biti služena misa za poginule.