Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nomadsko sveučilište u Sv. Donatu

27.08.2010. 22:00
Nomadsko sveučilište u Sv. Donatu


Jučer je u Zadru okončan projekt “Ono drugo more”, kao dio 11. Nomadskog sveučilišta Europe 2010. Osobitost posljednjeg dana programa je da su se skoro sve aktivnosti održavale u monumentalnom zdanju crkve Sv. Donata gdje su sudionici započeli dan s “Jutarnjim refleksijama” pod vodstvom Bengta Kristenssona Uggle s Abo Akademi Universitya iz Turkua. Potom su studenti-nomadi održali niz seminara s tematikom kulture sjećanja, kulture dijaloga te kulturnog turizma. Posebno su pritom bili zanimljivi radovi sudionika iz skandinavskih zemalja koji su prikazali razvoj turističke privrede u okvirima onoga što su nazvali “postnacionalnom Europom” u kojoj je došlo do ponovnog prepoznavanja tradicionalnih vrijednosti, posebice u oživljavanju tradicijske kuhinje i namirnica, čak i tradicionalnih postupaka konzerviranja hrane sušenjem i dimljenjem.
Nakon izlaganja seminara, predstavljeni su idući projekti i oaze nomadskih sveučilišta, a u Muzeju antičkog stakla prikazana je video prezentacija umjetnika Zlatka Kopljara “K 13” o neboderu zagrebačke tvornice žarulja koji se poput svojevrsnog svjetionika uzdiže nad oceanom asfalta čime se simbolički potpuno uklopio u ovogodišnju temu Nomadskog sveučilišta.
Program se potom nastavio u Sv. Donatu gdje je izveden performans “Anarhist bankar” prema tekstu Fernanda Pessoe koji je dramaturški priredio Raymond Saner, u suradnji s Teatrom Verrdi i u izvedbi Jure Arasa, Milana Miočića Stošića, Mira Pucara i samog Sanera. Riječ je o sižeu Pessoinog teksta koji govori o principima anarhizma, ali ga vješti bankar izvrnutom logikom uspostavlja sebi u korist tvrdeći kako je on zapravo jedini pravi anarhist, živeći istodobno pravi buržujsko-oligarhijski život. Time se željelo prikazati kako čitav naš ekonomski sustav počiva na postulatima obrnute logike.
– Tekst je vrlo aktualan jer osim što prikazuje težnje anarhizma s početka XX. stoljeća, kao i Pessoin literarni i filozofski potencijal, istodobno razotkriva tu pseudologiku koja se danas obilato koristi u svrhu manipulacije naroda, kazao nam je o ovom performansu, Jure Aras.