Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Požar na Bilom brigu ugrozio kuće

27.08.2010. 22:00
Požar na Bilom brigu ugrozio kuće


Vatra koja je oko 16 sati zahvatila borovu šumu na domak obiteljskih kuća na predjelu Bilog briga za manje od pola sata ugasili su vatrogasci JVP Zadar uz pomoć tri kanadera i jednog airtractora
Dva požara koja su planula na zadarskom području, od kojih jedan na predjelu Bilog briga, a drugi u Vrani, zadali su zadarskim vatrogascima jučer poslijepodne poprilično muke. U Županijskom operativnom vatrogasnom centru najprije su, oko 15 sati, zarpimili dojavu da u Vrani gori visoko raslinje i to u vrlo nepristupačnom predjelu. Uz vatrogasce JVP Biograd i DVD Drage koji su na teren izišli s pet vozila i 20 djelatnika, nakon što se vatra nošena vjetrom počela širiti u minirano područje, pozvane su i zračne snage s dva kanadera i jednim airtractorom. Druga dojava pristigla je svega sat kasnije, a riječ je bila o šumskom požaru u neposrednoj blizini obiteljskih kuća i autosalona “Fiat” na predjelu Bilog briga. Tamo su požar koji je zahvatio borovu šumu u neposrednoj blizini obiteljskih kuća gasili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar sa sedam vozila i 19 vatrogasaca.
– Brzom i pravovremenom akcijom vatrogasaca i zračnih snaga na području Vrane spriječeno je širenje požara u minirano područje i gustu borovu šumu. U svega 40 minuta požar je stavljen pod kontrolu nakon čega su se kanaderi i airtraktor uključili u gašenje požara koji je izbio nedaleko obiteljskih kuća na predjelu Bilog briga – rekao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik naglasivši kako je to drugi slučaj ove sezone kada je vatra ozbiljno ugrozila stambene objekte.
A upravo zbog toga na Bilom brigu su jučer u gašenju sudjelovala ukupno tri kanadera i jedan airtractor pa su nakon nešto manje od sat vremena borbe s vatrenom stihijom kuće obranjene. Na oba požarišta postavljena su vatrogasna dežurstva zbog dogašavanja rubnih dijelova, ali i kontrole požarišta kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.
– Na Bilom brigu požar je zahvatio površinu od oko jednog hektara na kojoj je izgorjelo nekoliko borova, maslina te nešto trave i makije, dok je u Vrani opožarena površina od oko tri, četiri hektara – rekao je Šoša dodajući kako je tamo izgorjelo gusto raslinje.