Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Što donosi prvi zadarski filmski festival?

27.08.2010. 22:00
Što donosi prvi zadarski filmski festival?


Zadar je, primjerice, idealna lokacija za snimanje filmova. Ovdje imate sve, od infrastrukture do servis usluga, kazao nam je Veljko Bulajić. A koliko snimanje filma donosi zaradu predočio je njemački producent Karl Baumgartner, iznijevši podatak kako se u Njemačkoj na svaki uloženi euro u filmsku industriju vraća tri
FilmForum festival, prvi zadarski filmski festival, primiče se završetku. Subota je posljednji dan prikazivanja projekcija, a u nedjelju navečer na Forumu će se podijeliti nagrade u šest kategorija. Prva od nagrada, “Tomislav Pinter” dodijeljena je njemačkom producentu Karlu Baumgartneru. U Zadru ovih dana borave velika filmska imena, od našeg oskarovca Branka Lustiga, preko glumice Angeline Noa, velikih producenata Karla baumgartnera, Hermanna Vaskea, do Tine trapp, direktorice EAVE programa. EAVE je jedan od vodećih programa za treniranje i razvoj audiovizualnih producenata u Europi, a u srijedu ga je Tina Trapp predstavila zadarskoj publici. U njihovom centru, EAVE Producers Workshop, tijekom cijele godine se organiziraju profesionalni razvojni programi preko trotjednih intenzivnih radionica u tri različita europska grada. Program je osmišljen za producente koji žele odvesti svoje profesionalno umijeće na jednu europsku razinu i koji žele razviti jednu koprodukcijsku mrežu znanja, kontakata i partnera. Radionica broji već 20 godina uspješnog treniranja europskih producenata kroz razvoj i usavrašavanje inovativne metodologije koja se fokusira na treniranje kroz rad na svestranom razvoju fikcijskih i dokumentarnih projekata. Ova metodologija se pokazala kao osnova za veliki broj drugih projekata za obuku diljem svijeta. Od 1988. EAVE je stvorio jedinstvenu mrežu s više od 900 diplomiranih osoba iz 28 zemalja i s više od 200 stručnjaka europske audiovizualne industrije.
Tina Trapp istaknula je, kad je riječ o zadarskom FilmForum festivalu, kako je njegova prednost u odnosu na festivale u Cannesu ili Berlinu, veća mogućnost susreta s producentima i osobama iz struke.
– Ja ovdje imam priliku susresti se s Karlom Baumgartnerom, što na festivalima u Cannesu ili Berlinu, gdje je velika hrpa ljudi, vjerojatno ne bi bilo moguće, kazala je Trapp.
Zanimljivost zadarskog festivala svakako su okrugli stolovi održani na Sveučilištu u Zadru. U srijedu su svoja iskustva rada u svijetu filma iznijeli Branko Lustig i Veljko Bulajić. Po tko zna koji put istaknut je problem poreza koji odvlači snimatelje od naših lokacija.
– Zadar je, primjerice, idealna lokacija za snimanje filmova. Ovdje imate sve, od infrastrukture do servis usluga, kazao nam je Veljko Bulajić. A koliko snimanje filma donosi zaradu predočio je njemački producent Karl Baumgartner, iznijevši podatak kako se u Njemačkoj na svaki uloženi euro u filmsku industriju vraća tri.
Hoće li prvi, a zapravo nulti zadarski film festival potaknuti vlasti da počnu ulagati u filmsku industriju, ili barem otvoriti vrata njenom razvoju tek ostaje za vidjeti. Sigurno je kako sva okupljena imena u Zadru ne bi smjela nikog ostaviti ravnodušnim.