Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Štete od suše veće od 42 milijuna kuna

Autor: Ante Vidović

27.08.2012. 22:00
Štete od suše veće od 42 milijuna kuna

Foto: PIXELL



Najveće štete trpe stočari jer je blago gladno i žedno. Paša nije oskudna nego je nema. Posebno se ovo odnosi na stočare benkovačkog kraja. Svi izvori su presušili. Pojedina domaćinstva nemaju vode ni za sebe, a kamoli za blago
Župan Stipe Zrilić proglasio je elementarnu nepogodu izazvanu sušom za cijelo područje Zadarske županije. Prema podacima s terena i izvješća četrnaest jedinica lokalne samouprave procjenjuje se da su štete od suše veće od četrdeset i dva milijuna kuna. Građani svoje štete moraju prijaviti u njihovim općinama i gradovima najkasnije do iduće srijede.
Bilo je samo pitanje kada će Zadarska županija ući u red onih koje su proglasile elementarnu nepogodu. Iz svih sektora poljoprivrede posljednje vrijeme samo dolaze vijesti o katastrofalnim štetama.
– Najveće štete trpe stočari jer je blago gladno i žedno. Paša nije oskudna nego je nema. Posebno se ovo odnosi na stočare benkovačkog kraja. Svi izvori su presušili. Pojedina domaćinstva nemaju vode ni za sebe, a kamoli za blago. Imamo informacije da paše nema ni na Velebitu gdje stočari kao prije sto godina iz podnožja planine nose vodu gore u planinu, kaže rukovoditeljica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun.
Ovo je prvi udar koji će pretrpjeti domaći stočari, a na jesen i zimu ih čeka drugi. Drastičan pad prinosa kukuruza i druge stočne hrane neizbježno će dovesti do njenog poskupljenja. Porast troškova stočarske proizvodnje stavit će pod znak pitanja njenu rentabilnost.
Nisu samo stočari koji trpe štetu. Pčelari javljaju o štetama koji iznose 19,7 milijuna kuna, a ako se situacija drastično ne promijeni popet će se na ogromnih 45 milijuna kuna. Berba grožđa je počela ranije i prinosi su smanjeni, o proizvodnji povrća na otvorenom da se ne govori. Posebna priča je maslinarstvo.
– Štete u maslinicima su velike i u pitanju je njihova opstojnost, naročito na otocima gdje već dvije godine praktično nema kiše, kaže Dragun.
U Gradu Benkovcu su već prošlog tjedna počeli s prikupljanjem prijava o štetama. Do sada ih je podnijelo tridesetak poljoprivrednika, a sada nakon što je župan proglasio elementarnu nepogodu taj broj će rasti. Radi se o milijunskim štetama.
– Šteta od mraza procijenjena je na petnaest milijuna kuna i sada će biti najmanje toliko, kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Željko Katuša.
Poljoprivrednici od države mogu očekivati najviše pet posto od ukupno procijenjene štete i to pred kraj godine, kako kaže predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Davor Lonić.
– Općinska i gradska povjerenstva imaju rok od pedeset dana od proglašenja elementarne nepogode da podnesu izvješće županijskom povjerenstvu. Ono ga tada podnosi Ministarstvu financija. Ovdje nije riječ o naknadi štete nego se isplaćuje pomoć poljoprivrednicima. U praksi se radi o iznosima od tri do pet posto od ukupne štete. Hoće li uopće i koliko će novca biti isplaćeno ovisit će prvenstveno o stanju u državnom proračunu.