Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ako vlasnici ne pristanu na rušenje, imovina će se proglasiti bezvrijednom

Autor: Siniša Klarica

27.08.2013. 22:00
Ako vlasnici ne pristanu na rušenje, imovina će se proglasiti bezvrijednom

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Grad Zadar objavio je javnu nabavu za novog koncesionara koji bi trebao uklanjati gradske ruševine. Do ove godine to je za potrebe Grada Zadra radila građevinska tvrtka Lavčević. Novi koncesionar imat će na rok od dvije godine, svake godine na raspolaganju 450 tisuća kuna, za uklanjanje prvenstveno ruševina zaostalih iz Domovinskog rata.
Više od 20 godina nakon rata, uklanjanje gradskih ruševina još uvijek predstavlja teško rješiv problem. Riječ je većinom o privatnim objektima koji su srušeni 1991. godine na početku srpske pobune u Hrvatskoj. Njihovo uklanjanje isprva nije bilo moguće zbog imovinsko-pravnih odnosa, no gradska je vlast u prošlom mandatu našla uporište u Zakonu o vlasništvu koji je omogućavao je uklanjanje takvih ruševina ako one, po mišljenju Zavoda za javno zdravstvo, ugrožavaju javno zdravlje. No 2010. godini taj je problem politički eskalirao, pa je Grad Zadar posjetio tadašnji potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ukazujući da se kuće građana srpske nacionalnosti ne smiju rušiti bez njihove izričite suglasnosti.
Spomenuta javna nabava pokrenuta je radi uklanjanja četiri objekata za koje su vlasnici je li suglasnost na uklanjanje ruševina. Troje njih je izrazilo želju da sudjeluje kod uklanjanja, a njih osmero kojima je odaslan poziv za uklanjanje nisu dali svoju suglasnost. Nekima od njih se dopisi nisu mogli uručiti. Spomenuti zakon se tad primjenjuje na način da se vještačenjem procijeni vrijednost imovine. Vještak odredi da imovina nema nikakvu vrijednost te se nakon toga ide u rušenje. Ako vlasnici pokrenu tužbu radi naknade štete, ne mogu je dobiti jer je imovina bezvrijedna.