Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Još duže liste čekanja i manje operacija

Autor: Valentina Mlađen

27.08.2013. 22:00
Još duže liste čekanja i manje operacija

Foto: Siniša KLARICA



U bolnicama diljem Hrvatske od 1. rujna uvodi se smjenski rad, a među njima će biti i Opća bolnica Zadar. Potvrdilo je to svojim priopćenjem jučer Ministarstvo zdravlja, ali i sanacijska upraviteljica OB Zadar Mirjana Mrčela koja je rekla kako se rad već organizira te da pacijenti zbog toga neće biti zakinuti.
I prije propalog postupka mirenja među sindikatima i Ministarstvom zdravlja liječnici su kao zadnju mogućnost, ako Ministarstvo ne popusti i ne vrati im temeljni kolektivni ugovor koji je zbog proceduralnih pogrešaka pao na Županijskom sudu u Zagrebu, najavili povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno – a što su sada i napravili.
Tada je dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru, rekla kako je u razgovorima s kolegama liječnicima u Općoj bolnici Zadar naišla na odličan odaziv liječnika s pripravnošću i dežurstvima, ali i solidarnost kolega koji su i do tada radili u smjenama.
U manjim bolnicama, osobito onima koje pate od nedostatka liječnika, organizacija rada u smjenama mogla bi se pokazati kao nemoguća misija. Mirjana Mrčela kaže kako svi odjeli na kojima rade liječnici s pripravnošću i dežurstvima, a koji sada prelaze na 48-satno radno vrijeme imaju više od dva liječnika ipak je neminovno da će problema s organizacijom rada biti. Da će biti jako teško uskladiti operacije, rad u ambulantama i na odjelima liječnici su upozoravali i prije ovakvog razvoja događanja kada su upozorili i na smanjeno obavljanje broja operacija, pregleda i slično. Pacijenti možda neće biti životno ugroženi, ali će nepostizanje dogovora itekako osjetiti.
– U velikim bolnicama dežurstva se mogu organizirati, može se dogoditi da se neki posao obavlja u manjem obujmu, no to nipošto ne znači da pacijenti neće biti zbrinuti. Na žalost, sasvim je izgledno kako će se liste čekanja produžiti, kaže Mrčela. Dobro je ipak, smatra, što je završilo vrijeme godišnjih odmora jer bi u tom slučaju rad bilo puno teže organizirati.
Osim u OB Zadar smjenski rad uvest će se i u centrima KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek i KBC Split te u općim bolnicama: Šibenik, Karlovac, Bjelovar, Čakovec, Sisak, Koprivnica i Vinkovci.