Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kurtizana Phedra svoju autoricu povela jadranskom obalom

Autor: Valentina Mlađen

27.08.2013. 22:00
Kurtizana Phedra svoju autoricu povela jadranskom obalom

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Nakon što je jadransku obalu posjetila u svojoj mašti američka spisateljica popularnog serijala Kushielovo nasljeđe stigla je na miniturneju u Hrvatsku, točnije jadranskom obalom. Jacqueline Carey je iznimno cijenjena i nagrađivana autorica erotske fantastike, žanra čija je i jedna od začetnica, a u Hrvatskoj na turneji u trajanju od osam dana, predstavlja prva dva romana iz serijala – Kushielovu strijelu i Kushielovu izabranicu koje je objavio nakladnik Algoritam. Turneja je započela u Opatiji na Liburniconu, a već druga postaja autorice, koja svoja djela prodaje u milijunskim nakladama širom svijeta, bio je Zadar gdje je u Gradskoj knjižnici, uz moderiranje Algoritmova urednika Nevena Antičevića Carey pričala o svojim romanima, ali i o statusu knjige, e-čitačima i brojnim drugim temama.
Glavni lik kurtizana Phedra
Serijal Kushielovo nasljeđe nastao je prije više od deset godina, a počela ga je pisati krajem 90-ih. Prije toga, priznala je autorica, pisala je uglavnom priče na kojima je vježbala. Glavna junakinja serijala je kurtizana i špijunka, božanski dodirnuta Phedra, a radnja se odvija u izmišljenoj zemlji Terre d’Ange lociranoj otprilike na jugu Francuske.
– U jug Francuske zaljubila sam se dva puta. Jednom kad sam bila na putovanju, a drugi put čitajući odličnu knjigu Sveta krv, sveti gral koja se poigrava tezom kako je Isus s Marijom Magdalenom imao nasljednike koji su u tajnosti rođeni i odrasli na jugu Francuske gdje se još uvijek čuva njegova loza, pojasnila je Carey.
Phedra je jedinstvena junakinja u žanru fantastike u kojem su glavni likovi najčešće muškarci, a ujedno Carey je, također jedna od rijetkih autora koji su spojili žanr fantastike s eroticizmom. Upravo nedostatak sličnih knjiga naveo ju je da počne pisati svoj serijal.
– Nema mnogo knjiga koje kombiniraju sve ono što ja želim kao čitatelj pročitati, osobito u žanru fantastike, a to su odlična priča i zaplet, dobra karakterizacija likova i na koncu propitkivanje ljudske seksualnosti koja je, također dio nas i ne može se samo ignorirati, rekla je spisateljica. Ipak, kako kaže, romane iz ovog serijala ne preporuča za čitanje mlađima od 16 godina.
Nova tema demoni
Roman je u izdanju Algoritma prevodila iskusna prevoditeljica Tajana Pavičević koja je prevodila, među ostalim, i Tolkiena. Antičević je istaknuo kako su kod prevođenja nailazili na mnoge poteškoće jer se radi o istančanom stilu i eleganciji rečenica te su mnoge riječi današnjem čitatelju relativno nepoznate jer su preuzete iz povijesnih rječnika. Carey je priznala kako je neke riječi sama izmišljala i tvorila kako bi mogla reći točno ono što želi. Danas su one, osobito među ljubiteljima žanra, općeprihvaćene i imaju svoju definiciju na internetu.
I dok je ciklus Kushielovo nasljeđe za autoricu završena priča, a ostatak knjiga iz serijala tek čeka svoj hrvatski prijevod na čemu će Algoritam nastaviti raditi, autorica se posvetila drugim zadacima. Ovoga puta, kako kaže, radi nešto potpuno drugačije, vezano uz demone.
Jacqueline Carey do sada je objavila 15 romana, a posljednji izlazi ove godine u listopadu. Na svojim počecima dok je, kako ih naziva, pisala priče za vježbanje radila je uz pisanje kako bi danas mogla samo pisati. S izdavačem je imala sreće, a što se prijevoda tiče pohvalila je posebno Algoritmovo tvrdoukoričeno izdanje s bogatom ilustracijom koju je izradio Tomislav Tikulin. Iz Hrvatske će autorica ponijeti i mnoge nove spoznaje, a možda će jednom neki od gradova s jadranske obale biti mjesto radnje njezinih knjiga.
– Prije dolaska u Hrvatsku opet sam istraživala i iznova se iznenadila kako bogatu i složenu povijest ima. Saznala sam i meni osobno jednu vrlo zanimljivu informaciju. Još dok sam istraživala za knjigu saznala sam da je Dubrovnik bio samostalna republika, a ovoga puta da je Dubrovačka Republika bila prva strana država koja je priznala SAD, rekla je Carey.