Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Međunarodna izložba o Romima velikog značaja

Autor: Valentina Mlađen

27.08.2013. 22:00
Međunarodna izložba o Romima velikog značaja

Foto: PIXSELL



U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar otvorena je međunarodna izložba velikog značaja »Romi i život«. Kako je naglasio ravnatelj knjižnice Ivan Pehar izložbu će tijekom trajanja priliku imati razgledati tisuće posjetitelja koji prolaze knjižnicom te će na taj način ova važna tema imati snažan odjek u zadarskoj javnosti.
Izložba fotografija češkog fotografa Jaroslava Balvina i slovačkog slikara Tomaša Turzaka nazvana »Romi i život«, a koja nam približava život i kulturu Roma, njihovu povezanost s prirodom i običajima, nastavak je prošlogodišnje priče kada je postavljena u Galeriji Dom na Žalu u Preku. U Zadar su s izložbom stigli i autori, kao i organizator Zvonimir Kotarac, koji su pokušali približiti motive njenog nastanka.
– Izuzetno nam je drago da smo nakon Preka mogli izložbu prenijeti u Zadar jer se radi o temi koja u posljednje vrijeme sve više zaokuplja javnost, a osobito u Češkoj gdje mladež agresivno prosvjeduje protiv romske zajednice, rekao je Balvin. Njegove fotografije nastale su prije pet godina na Festivalu Roma, a pokušavaju nastaviti komunikaciju koja je čini se u Češkoj, ali i velikom dijelu svijeta, nestala.