Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

FAROS MARATON Adžić najbrži Zadranin, uspješni i Erceg i Troskot

27.08.2016. 22:00
FAROS MARATON Adžić najbrži Zadranin, uspješni i Erceg i Troskot


U Starom Gradu na Hvaru održan je 41. Faros maraton, jedan od najprestižnijih plivačkih maratona u Europi. Stazu dugu 16 kilometara od Starogradske luke do rta Kabal i natrag treću godinu zaredom prvi je preplivao Talijan Matteo Furlan, koji je na cilj stigao za tri sata, sedam minuta i pet sekundi. Svega 27 sekundi nakon njega na cilj je stigao prvi Hrvat, Splićanin Duje Milan, dok je treći bio Nizozemac Lars Bottelier (3:11,14). Drugi Hrvat Ivan Šitić bio je ukupno sedmi, s vremenom 3:18,51, a minutu i pol sporiji bio je Grgo Mujan, pobjednik ovogodišnjeg maratona Preko – Zadar.
Na maratonu su nastupila i trojica Zadrana. Draženu Adžiću, članu Kluba daljinskog plivanja Donat, to je bio već osmi nastup, po čemu je postao drugi Hrvat, odmah iza Tonija Pavičića Donkića, koji je Faros isplivao 11 puta. Adžićev klupski kolega Filip Erceg nastupio je peti put, dok je prvi nastup ubilježio Sven Troskot, član KDP Zadar. Adžić je na cilj stigao za četiri sata, dvije minute i 39 sekundi, čime je zauzeo ukupno 17. mjesto, Erceg je bio 20. (4:16,15), a Troskot 21. (4:22,25). 


– Mislim da sva trojica možemo biti zadovoljni, posebno Filip, koji je plivao 15 minuta brže nego ikada do sada – kazao je Adžić.


– Sve je bilo odlično, uvjeti vrlo dobri pa iako sam plivao 10 minuta sporije nego lani, ne mogu biti nezadovoljan. Cijeli tjedan se nisam dobro osjećao zbog viroze i to se osjetilo na vremenu, ali za sve nas je prvenstveno iznimna čast nastupiti na ovom prestižnom natjecanju. Iako moje vrijeme nije bilo u rangu onoga što mogu, drago mi je što sam barem pomogao Filipu, koji me pratio pola staze. U posljednjih šest kilometara dao sam sve od sebe, prestigao nekoliko plivača, tako da je sve dobro završilo. Posebno hvala našim klupskim kolegama Hrvoju Bailu i Nevenu Pedišiću, koji su nas pratili u brodu – zaključio je Adžić.




Zanimljivo, i ove godine nastupio je sada već 75-godišnji Britanac Michael Read, poznat kao „Kralj engleskog kanala“ (preplivao je La Manche čak 33 puta), koji je maraton isplivao za pet sati, 40 minuta i 16 sekundi. Dodajmo i da je u ženskoj konkurenciji slavila Njemica Angela Maurer, ispred prošlogodišnje pobjednice Ruskinje Ajgul Sagirove i Slovenke Špele Perše, a iza njih stigle su prve Hrvatice Karla Šitić i Antonia Buličić.