Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Othranio je generacije Pažana i na kraju postao vrhunski proizvod (FOTOGALERIJA)

27.08.2016. 22:00
Othranio je generacije Pažana i na kraju postao vrhunski proizvod (FOTOGALERIJA)


Prva asocijacija na otok Pag svima je uglavnom bura i, kao posljedica njenih orkanskih udara, zatvoren Paški most, spojnica koja “mjesečev otok” povezuje s ostatkom svijeta. No, za gurmane i ljubitelje dobre hrane na gastronomskoj karti Hrvatske Pag je jedinstven otok. Ni na jednom našem otoku nema toliko poznatih proizvoda, kao što je to na ovom kamenitom i starom otoku.
Pažani, a zapravo se svi mogu zvati ovim imenom, iako na otoku ima 10-ak manjih ili većih naselja, svakog ljeta svojim gostima i domaćima, da ih podsjete na tu svoju gastronomsku posebnost, nude vrhunske delicije u svojim restoranima, obiteljskom smještaju te na trgovima. Tako je drugu godinu za redom Kolan, najpoznatije mjesto sirara ne samo na ovim našim prostorima već i po cijelom svijetu, bio u petak navečer organizator Fešte od sira, jedinstvenog događanja u slavu svima onima koji se bave sirarstvom. S cijelog otoka slili su se u Kolan, uz male i velike sirare, brojni gosti kako bi se uz komad sira, čašu vina i dobru zabavu spominjali koliko je važno da ono što je vrijedno održimo, ne samo zato što je to tradicija već i zato što od sirarstva na otoku žive brojne obitelji.
Fešta u čast paškom siru
Proizvodnja sira na otoku prenosi se s generacije na generaciju i to je ono što su nam u razgovoru rekli brojni otočani, a i mladi se nakon završetka školovanja vraćaju kući i nastavljaju posao svojih djedova. Večer je imala i svoj formalni dio tijekom kojega se spominjalo koliko je važno da se sirarstvo održi, ali i da se svakome koji to želi omogući otvaranje pogona.
– Županija potiče različite projekte i ima svoju Razvojnu agenciju koja vam može pomoći u pisanju projekata za EU fondove. Ljudi su se ovdje stoljećima bavili sirarstvom i to ih je i održalo na otoku, rekao je zadarski župan Stpe Zrilić.
Jedan od onih koji posljednjih mjeseci redovito posvećuje manifestacije na otoku Pagu je dr. Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede.
– Posebnu pozornost u Ministarstvu poljoprivrede posvećujemo zaštiti autohtonih proizvoda, a dokaz tome je potpora i ovom događaju. Vjerujem kako će ova manifestacija postati tradicionalna, naglasio je Barać. Zaštita proizvoda koja se ostvaruje kroz različite stupnjeve od izvornosti, zemljopisnog porijekla, pa sve do EU markice, kako je ustvrdio pomoćnik ministra, projekt je koji je u tri godine od ulaska Hrvatske u EU već osigurao 12 zaštićenih proizvoda, a još šest ih je u proceduri.
Bura, sol i smilje
– U sljedećih pet-šest mjeseci i za paški sir bi trebala biti okončana procedura oko zaštite, a ono što je sigurno kako je za pašku janjetinju samo pitanje dana kada će se dobiti potvrda o EU zaštiti. Što na gastro karti Hrvatske znači otok Pag ne treba previše govoriti. Budući se radi o fešti od sira vjerujem kako će i paška skuta ili pujina, koja je poznata i izvan granica, uskoro ući u proceduru za zaštitu, zaključio je pomoćnik ministra Barać.
U ime organizatora Šime Gligora, načelnik općine Kolan, kazao je kako je dio otočkog identiteta upravo paški sir čija je proizvodnja počela još u doba Liburna.
– Sir je othranio brojne generacije Pažana i na kraju je postao vrhunski proizvod. Na prvom mjestu tu je bura, koja zrak ispunjava solju. Bura nanosi sol na pašnjake, na kojima ništa drugo ne uspijeva osim smilja, kadulje i drugog aromatičnog bilja i tako zasoljena hrana koju jedu naše ovce stvara proizvod koji mi danas imamo. Najveći procvat paški sir je doživio kada se tradicija spojila s tehnologijom, kvaliteta sira se iz godine u godinu povećava. U svakom zalogaju tog proizvoda moći ćete osjetiti buru, sol, aromatične biljke, ali i trud vrijednih ljudi. Paški sir je definitivno naše blago, ali na tome ne smijemo stati, te ga moramo zaštititi kao naš vrhunski proizvod, zaključio je Gligora.
O tome kolika je vrijednost paškog sira govorio je i dr. sc. Samir Kalit, sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je među ostalim naglasio važnost održavanja tradicije.
Generacija sirara
– Bio sam ponosan kada sam dva puta kao sudac u SAD-u imao priliku ocjenjivati sireve i kada je paški sir pobijedio jer sam dolazio iz jedne male zemlje gdje se on proizvodi. Kao Zavod surađujemo s proizvođačima sira, a ovakva manifestacija djeluje i na one koji ga proizvode da se još više trude i postižu bolju kvalitetu, naglasio je dr. Kalit.
Fešta od sira je okupila različite generacije sirara, one koji sir proizvode na tradicionalan način, ali i sirare koji su prihvatili moderne tehnologije u njegovoj proizvodnji. Uz degustaciju na štandovima, bila je prilika da se svi zabave jer godina je kažu bila dobra i po količini i kvaliteti. Okupljene je zabavljao Rockatansky band, a sav prihod tombola bio je namijenjen jednoj obitelji u Kolanu. Organizaciju su i ove godine zajednički odradili Općina Kolan i Turistička zajednica općine.