Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Stranđeli” zaštitni znak Gorana Martinija

27.08.2016. 22:00
“Stranđeli” zaštitni znak Gorana Martinija


Goran Martini iz Zagreba umjetnik je čiji izložbeni štand posljednjih dana najviše privlači posjetitelje Sajma proizvodi hrvatskog sela. Naime, uz kulen, sireve, maslinovo ulje i druge gastro poslastice, dio sajma posvećen je i rukotvorinama. A ova pak nesvakidašnja mala umijeća ‘podebljana’ su i upečatljivim natpisima s kojima Goran Martini upućuje svoje goste u detalje komunikacije s njim. Poruke „Djeca ne diraju – Hvala djeco :)’, ‘Not mejd in Čajna’ te popis odgovora na naučestalija pitanja kupaca nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a kakav je i štand, takav je i njegov vlasnik.
 
Minijaturni glazbeni instrumenti i specifičan nakit, ‘stranđeli’ (čudni anđeli) zaštitni su znak Gorana Martinija. Izrađuje ih od žice i imaju svoju priču, pojašnjava ovaj umjetnik dok na tečnom talijanskom odgovara svojim klijentima. Živio je, naime, dugi niz godina u Italiji, rodom je Dalmatinac, da bi se naposlijetku skrasio u Zagrebu gdje djeluje i kao pročelnik za suvenire u Gradu Zagrebu. Ali povremeno i kao glazbenik. Po vokaciji je i bubnjar.
-Ja sam jedan ‘mezzo-mezzo’ čovjek, pojašnjava. Kao Pločaninu, more mu nije strano, a kako je u Italiji živio sedam, osam godina, dok priča na hrvatskom, razmišlja na talijanskom. Pravi renesansni čovjek, rekli bismo.
Nije mu ovo prvi posjet Zadru. Sa svojim radovima predstavio se na zadarskoj rivi, ali i na Forumu u sklopu različitih sajmova. Reakcije su uvijek iste, gužve i pitanja u njegovoj blizini ne nedostaje.
-Trideset godina se ovim bavim, od svoje mladosti, i natpis s pitanjima i odgovorima stoji tu zadnjih deset. A sad, jel pale ovi natpisi? Pa pali sve na mom štandu, odgovara uz smješak.
Djeca diraju eksponate, iako stoji natpis ‘hvala djeco’, a usprkos tome što Goran Martini poručuje ‘kako ne radi popravke, jer je nepopravljiv’, i dalje mu dolaze gospođe koje bi htjele reparirati svoje turske ogrlice. Britanci jako vole njegov ‘Croative’ natpis, a sjetio se Goran da istakne i to kako je njegov rad ‘Kroejša, not koješta’.
-Borim se protiv suvenira iz Kine i kada radimo naše sajmove u Zagrebu kao pročelnik inzistiram da sve bude autohtono i izvorno hrvatsko. Ako se i koriste neke komponente, bitno je da u tome prevladava ručni rad. Jer, ručni rad nije nanizani niz od kineskih perlica. Jedno je kada radite svoje perlice i kada slažete već kupljene, ističe ovaj umjetnik čije radove su naručivali i poznati glazbenici kao što su Bruce Springsteen, Eros Ramazotti, Sting i brojni drugi.