Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kapaciteti Doma na Sfingi stalno popunjeni

28.08.2017. 18:12
Kapaciteti Doma na Sfingi stalno popunjeni


– Životni vijek stanovnika Zadarske županije sve je dulji, žene prosječno žive 83 godine, a muškarci 77 godina. Posljedično, sve je veća potreba za domskim smještajem starijih osoba, a posebice onih koje se zbog bolesti, često demencije, ne mogu same brinuti o sebi. U privatnim domovima, kojih je sve više na području naše županije, može se pronaći slobodno mjesto u svakom trenutku, no većini korisnika zbog cijene koja se kreće oko pet tisuća kuna, takav smještaj je nedostižan.


Dobra ponuda i prihvatljiva cijena
Onaj u Domu za starije i nemoćne osobe kod Sfinge, čiji je vlasnik Zadarska Županija, kapaciteti su popunjeni, a liste čekanja od četiri do pet godina. Osim zbog neusporedivo bolje ponude i položaja uz more s pogledom na staru jezgru Zadra, razlog dugog čekanja je i u cijeni koja se kreće od 2.350 pa do 3.500 kuna. Dom na Sfingi osnovan je 1980. godine, a od 2002. godine pripada Zadarskoj Županiji.
– U dva objekta u Zadru imamo smještajni kapacitet za 331 osobu, a u podružnicama Preko i Sali za još 46 osoba. U sklopu stalnog smještaja Dom pruža usluge stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, brigu o zdravlju i njegu, usluge socijalnog rada, radnih aktivnosti i organizacije slobodnog vremena, kaže Dajana Sakić Grdović, diplomirana socijalna radnica iz Domu za starije i nemoćne osobe Zadar te pojašnjava kako ova javna ustanova nudi smještaj na stambenom dijelu i odjelu pojačane brige o zdravlju i njege, ovisno o potrebama korisnika. Navodi da stambeni odjel ima jednokrevetne i dvokrevetne sobe od kojih svaka ima balkon i kupatilo dok se na stacionarnom dijelu nalaze jednokrevetne i dvokrevetne te nekoliko trokrevetnih.
– Sve sobe, na stambenom i stacionarnom dijelu, su odgovarajuće kvadrature, opremljene novijim namještajem, klimatizirane, opremljene SOS sustavom i priključcima za telefon i TV. Naši korisnici na svakom katu na raspolaganju imaju nekoliko dnevnih boravaka opremljenih zajedničkim televizorom i čajnom kuhinjom, a tu su još i zajedničke prostorije – restoran Doma, radionice za radnu terapiju, čitaonica, hol Doma, sala za održavanje mise i drugih aktivnosti, ističe socijalna radnica Sakić Grdović dodajući kako je i okolina Doma prigodna za šetnje i odmor, odnosno ugodno provođenje slobodnog vremena kako bi korisnici imali sve ono što osigurava dostojanstvenu, kvalitetnu i sigurnu starost.


U stacionaru 3.500 kn
Stambeni dio zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Zadar ima 82 jednokrevetne sobe i 59 dvokrevetnih soba, a Odjel pojačane njege 18 jednokrevetnih soba, 27 dvokrevetnih i devet trokrevetnih soba. Depandansa Doma koja se nalazi u neposrednoj blizini matične ustanove ukupnog je kapaciteta za 32 korisnika u devet apartmana i 13 garsonjera. Najjeftiniji smještaj je u dvokrevetnoj sobi za pokretne osobe i iznosi 2.350 kuna dok je za jednokrevetnu sobu u istoj kategoriji potrebno izdvojiti 2.900 kuna. Jednokrevetna soba za teže pokretne osobe naplaćuje se 3.300 kuna, dok je najskuplji smještaj u jednokrevetnoj sobi stacionara i iznosi 3.500 kuna mjesečno. Za apartman je potrebno izdvojiti 2.700 kuna, a za garsonjeru 2.900 kuna.
– Prijave za smještaj u Dom mogu predati sve osobe starije od 65 godina, a one ne moraju nužno imati mirovinu koja pokriva trošak. Važno je da imaju osigurana sredstva bilo preko zakonskih obveznika i skrbnika ili samostalno. U slučajevima kad je osoba zbog bolesti slabo pokretna te se ne može sama brinuti o sebi, ona može biti smještena u Dom i prije 65. godine starosti, a imamo i korisnike koje smještamo u Dom po rješenju Centra za socijalnu skrb ukoliko udovoljavaju uvjetima. Njima razliku za trošak smještaja pokriva resorno ministarstvo, pojašnjava Sakić Grdović.