Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivanov: Brzo ću se uklopiti u momčad

Autor:

27.09.2008. 22:00
Ivanov: Brzo ću se uklopiti u momčad

Foto: Sebastian GOVORČIN



Poznata mi je situacija sa Zadranima koji uistinu žive za košarku. Također mi je poznata situacija da kad pobjeđuješ da te nose na dlanu, ali ako momčad gubi da je sve, samo ne ugodno biti igrač Zadra. Ja bih to usporedio s Barcelonom u nogometu – istaknuo je Ivanov
Stiglo je i posljednje ovoljetno pojačanje Košarkaškog kluba Zadar, Dejan Ivanov. Ovo će za Ivanova biti druga sezona u Hrvatskoj, jer kako je poznato prošle sezone je bio jedan od glavnih oslonaca Piksiju Subotiću u Splitu koji je uspio dobrano namučiti Zadrane u finalnoj seriji. Ove godine promijenio je dres te ga očekuje sa suigračima odlučujući boj u hvatanju Cibone i što boljeg plasmana za ulazak u Euroligu.
Nakon teškog kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na EP u Poljskoj iduće godine, dobio je tri dana odmora prije dolaska u Zadar te je jučer započeo s individualnim radom s kondicijskim trenerom Jurom Šangom. Vrlo susretljiv i permanentno nasmijan bez uvijanja je prihvatio razgovor s vašim novinarom i s lakoćom je na hrvatskom jeziku odgovorao na postavljena pitanja.
Cijelo ljeto je Dejan bio okupiran reprezentativnim obvezama te je u napornih osam utakmica Bugarska uspjela osigurati nastup na EP u Poljskoj 2009. godine. Bugarska je završila na drugom mjestu sa 4 pobjede i poraza iza Srbije, a ispred Italije, Mađarske i Finske. Ogroman doprinos je upravo dao novopečeni Zadranin koji je na kraju bio drugi strijelac sa prosjekom od 16 koševa te najbolji skakač sa 7 skokova po utakmici.
– Napravili smo ogroman uspjeh plasiravši se na košarkaški Euro. Zadovoljni su svi u domovini sa tim rezultatom jer realno gledajući prije početka kvalifikacija nisu nam davali velike šanse pored Srbije i Italije. Nakon ovog ciklusa naši apetiti su porasli i u Poljskoj smo spremni učiniti i korak više – započeo je Dejan.
Vodio vas je jedan od najboljih europskih trenera Pini Gershon. Kako je bilo raditi s njim?
– To je stvarno vrhunski stručnjak koji nas je posložio kako treba te nije trener-tiranin nego trener kojima su treninzi uglavnom s loptom i stvarno je bila uživancija na njegovim treninzima. I moram napomenuti da je Gershon doveo vrhunskog kondicijskog trenera koji je s njim devet godina bio u Maccabiju te nas je odlično fizički pripremio za težak kvalifikacijski ciklus.
Znači da ste dobro pripremljeni za napore koje vas očekuju u Zadru?
– Istina, fizički sam pripremljen. Odlično podnosim svakakojake vrste napora i mislim da ću se vrlo brzo uklopiti u momčad Zadra i odgovoriti svim zahtjevima koje Aco postavi pred mene.
Koliko ste informirani o ovoj momčadi Zadra. S nekima ste igrali skupa u Splitu, dok ste s nekim igračima bili suparnici protekle sezone?
– Neće biti nikakvih problema. Vrlo sam komunikativan i društven tako da se vrlo brzo adaptiram na nove situacije. Prošle godine kad sam došao u Split bilo je dosta teže jer nisam dobro pričao hrvatski, dok je ove godine situacija puno bolja. S druge strane ovdje je Hrvoje Perić s kojim sam igrao, također se odlično poznajem sa Todorom i Jubyem. Dixona i Becka sam upoznao na potpisivanju ugovora tako da će biti lako sa suigračima naći zajednički jezik.
Što očekujete od ove sezone u kojoj su pred klub postavljeni visoki ciljevi?
– Ova momčad Zadra je puno jača nego prošle sezone. Prošle sezone Zadar je bio prvak države tako da ove ne smijemo ni pomišljati na manje od toga. Pritisak će biti puno veći nego u Splitu i toga sam svjestan, a nadam se i moji suigrači. Svi mi imamo već dovoljno iskustva pa ćemo se znati nositi s tim. Kvalitetu imamo, imamo najbolje moguće uvjete za rad, imamo najbolju navijače, pa ne vidim razloga da ne budemo dobri.
Tornado i zadarska publika je veliki vjetar u leđa košarkašima Zadra, no zna biti i obrnuto. Kako gledaš na tu situaciju koja je u Zadru specifikum?
– Da, poznata mi je situacija sa Zadranima koji uistinu žive za košarku. Također mi je poznata situacija da kad pobjeđuješ da te nose na dlanu, ali ako momčad gubi da je sve, samo ne ugodno biti igrač Zadra. Ja bih to usporedio sa Barcelonom u nogometu. Meni je osobno puno draže biti u takvom klubu nego u nekom gdje su navijači totalno beskrvni. Takva atmosfera može biti samo poticaj da svi dajemo uvijek preko sto posto na terenu. Onda će i navijači biti zadovoljni.
Jesi vidio novu dvoranu? Kakvi su ti prvi dojmovi o gradu iako si tek jedan dan ovdje?
– Bio sam jednom u dvorani i teško je izraziti riječima kakav je dojam ostavila na mene. To je nešto fantastično. Ovakve dvorane se ne bi posramila ni ABC španjolska liga. Biti će stvarno užitak igrati u njoj. Grad sam vidio jako malo, ali mi se svidio još prošle godine. Teško je u Dalmaciji uopće odrediti koji grad je ljepši, ali naravno sad je Zadar najbolji i najljepši kad sam ja ovdje – zaključio je Bugarin u redovima Zadra i poletio prema treneru Šangi prepun elana za trening.