Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Darežljiv domaćin i ugodan gost

Autor:

27.09.2009. 22:00
Darežljiv domaćin i ugodan gost

Foto: Vedran SITNICA



Za Zadrane je prosipanje domaćih bodova veliki šok, jer su se pokazali vrlo “ugodnim” gostom osim ako ne igraju s Hajdukom


U najavi utakmice s Istrom, trener Dalibor Zebić je istaknuo kako je plan pokušati u sljedeća dva domaća susreta s Istrom i Slaven Belupom izvući maksimum i uloviti kapital od šest bodova koji bi sigurno bili velika garancija ugodne plovidbe po olujnom nevremenu zvanom HNL. Ovako se dogodila podjela bodova po kojoj su gosti izašli sa Stanova puno zadovoljniji, jer su nastavili pozitivan niz rezultata, a za Zadrane je prosipanje domaćih bodova veliki šok, jer su se pokazali vrlo “ugodnim” gostom osim ako ne igraju s Hajdukom.
Lakše iz bunkera
Neki će reći da je lako biti general poslije bitke, a bitka je bila takva da su se nogometaši Istre orijentirali na zatvaranje, “parkiravši autobus” u svoj šesnaesterac što i nije toliko loša taktika kad igrate protiv Zadra i imate isturene napadače koji se zovu Traore i Šehić i koji su vrlo sposobni stvoriti opasnost. Upravo s tim sustavom, kao nekoć ruski generali u borbi protiv Napoleona, gostujući trener Elvis Scoria je pripremio zamku za Zadrane. Valjda je vidio kako su se na Stanovima postavili i Cibalija, čak i Šibenik koji je, doduše, na kraju izgubio te prepustio loptu i većinu terena momcima u plavom i pritom vrebao priliku za smrtonosan ubod. I dogodilo se već nakon polovice poluvremena upravo ono što je Scoria i predviđao. Brzonogi i spretni Traore uspio je iščeprkati jednu loptu na sredini terena i prelako se otresti Suraća pa Milina te stvoriti izglednu priliku koju je odmah potom materijalizirao Bodrušić eurogolom iz slobodnog udarca. Nogometnom laiku odmah će doći misao kako se još jednom nogomet pokazao vrlo nepravednim sportom, jer kako se može dogoditi da momčad koja se orijentirala na obranu svog šesnaesterca iz prvog udarca na gol uspije povesti.
Jednostrani nogomet
No, način na koji su zadarski nogometaši pokušavali stvoriti neki višak u velikoj gužvi koja je nastala na malom prostoru jednostavno nije bio učinkovit. Nijedan pokušaj prebacivanje strane je nešto što je i malo dijete na tribinama primijećivalo, a bez takve elementarne nogometne dimenzije nije ni čudo što je ta premoć izgledala skroz jalovo. Lijeva strana Zadrana bila je slabo iskorištena i tu je Jozinović tek u prvim minutama susreta imao nekoliko proboja, a ostatak utakmice uglavnom se pokušavalo s te desne strane gdje se u pomoć Ćurjuriću i Bilaveru priključivao i Bećiri, no nikako se nije moglo doći do prave mat pozicije u kojoj bi gosti počeli gubiti konce svoje čvrste taktičke kocepcije. Ovako su svi pokušaji završavali u čvrstom bloku Puljana što im je sve više davalo do znanja da su u dobroj poziciji za uspjeh na tradicionalno neugodnim Stanovima. Velika sreća za Zebićeve pulene što je i Istra ograničena pogotovo u tom psihološkom smislu, jer da su materijalizirali rastresenost domaćih igrača u tim trenucima pred kraj prvog dijela moglo je biti i više od jednog gola prednosti na njihovom kontu. No, otišlo se na odmor sa minimalnim zaostatkom i Zadrani su u drugom poluvremenu bili mnogo konkretniji u ostvarivanju te svoje terenske nadmoći i primijetilo se da pulski bedem više i nije tako čvrst. Počelo je puštati i Zadrani su sve više ulazili u šesnaesterac Istre, pogotovo s desne strane gdje se nametao Bilaver i malo-pomalo pritisak je dao ploda. Izjednačenje je dalo nadu da će se krenuti još žešće naprijed, ali kao da su se obje momčadi zadovoljile remijem i tek neki stihijski pokušaji Terkeša su uspijevali podignuti gledatelje na noge. Na kraju kad se sve sumira, još jedna vrlo loša i negledljiva nogometna predstava u kojoj su Zadrani izgubili dva vrlo dragocjena boda, a u subotu dolazi puno kvalitetnija momčad Slaven Belupa i trebat će mnogo inspiracije u svlačionici Zadra da se izvuče maksimum iz tih narednih 90 minuta.


 IMPULS S KLUPE




Zanimljiva je bila prava mala hokejaška izmjena u 63. minuti kad je Zebić ubacio Mitrovića i Mršića umjesto Jozinovića i Ćurjurića. Iako se i nije mogao primijetiti neki veliki individulani doprinos tog mladog napadačkog dvojca ipak se podigao ritam i svježina napada Zadra te je ubrzo i pao izjednačujući pogodak. Tu je za razliku od Scorie, Zebić imao bolji nos, jer je Istrina igra pala nakon zamjena u nihovim redovima kad su izašla dva njihova plemenita veznjaka, bivši Zadranin Župan i bivši srpski reprezentativac Marković.