Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

I danas se nastavlja potraga za Austrijancem koji se bacio s trajekta

Autor: Suzana Bandić

27.09.2009. 22:00
I danas se nastavlja potraga za Austrijancem koji se bacio s trajekta


Zadarski kanal treći dan za redom pretražuje se dio po dio, no austrijskom državljaninu koji se u noći s četvrtka na petak s trajekta bacio u more i dalje nema traga


Ni treći dan potrage za austrijskim državljaninom Helmutom Breitom (67) koji je nestao u zadarskom kanalu nakon što se u četvrtak nešto prije ponoći bacio u more s trajekta Jazine koji je plovio na redovitoj liniji Preko-Zadar nije dao rezulatata.
Policijski službenici i djelatnici Lučke kapetanije s ophodnim brodovima odmah su nakon dojave Centra za traganje i spašavanje Rijeka pretražili čitavo područje između Zadra i Preka, a u jutarnjim satima pridružili su im se i ronioci Interventne jedinice policije te helikopter Obalne straže opremljen termovizijskim kamarama koji su za Austrijancem tragali sve dok su za to postojali uvjeti, odnosno do mraka. Potraga je jednako intezivno nastavljena i u subotu s razlikom što se iz traganja isključio helikopter, jer termovizijske kamere nemaju učinka kad se tijelo ohladi, a u nedjelju su iz potrage izostali i ronioci Interventne jedinice policije s obzirom na veliku dubinu mora u tom dijelu Zadarskog kanala. No, od ranog jutra za njim su pretražujući dio po dio tragali pomorski policajci i Lučka kapetanija, a potraga je obustavljena oko 18 sati radi mraka te će se nastaviti i danas.
Podsjetimo, na osnovu materijalnih dokaza pretpostavlja se da je Helmut Breit odsjeo u hotelu „Joso” u Sukošanu, podmirio svoj račun i s ruksakom na leđima trajektom otišao u Preko, da bi se zatim u Preku ukrcao na zadnju trajektnu liniju prema Zadru u 23.30 sati. Ušavši u trajekt Austrijanac je prešao zaštitnu ogradu na krmi trajekta i tu stajao 15-ak minuta, a nakon što je trajekt “Jazine” doplovio na pola Zadarskog kanala, on se bacio u more. To je primjetio jedan putnik koji je alarmirao posadu broda. Trajekt je odmah prekinuo putovanje i započeo potragu, a u jednom trenutku, prema riječima očevidaca, viđeno je njegovo tijelo kako podlazi pod trajekt.
S obzirom na vrijeme nestanka i dubinu mora u tom dijelu Zadarskog kanala, nada da je Austrijanac preživio je minimalna.