Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Latica” nestrpljivo čeka “Mocire”

Autor:

27.09.2009. 22:00
“Latica” nestrpljivo čeka “Mocire”

Foto: Adam VIDAS



Osnovni zadatak “Latice” je da planira i kreira programe s obzirom na potrebe djece, a one su vrlo različite. U njihovoj izradi stoga sudjeluje cijeli tim, a uz one redovne koje propisuje Ministarstvo, nastojimo kao korak više realizirati i neke dodatne programe, kaže ravnateljica Penjalov


U dječjem vrtiću “Latica”, jedinoj specijaliziranoj predškolskoj ustanovi na zadarskom području koju pohađaju djeca s teškoćama u razvoju, ove je godine upisano 85 polaznika.
Svakodnevno sa svojim odgojiteljima i stručnim suradnicima sudjeluju u rehabilitacijsko-edukacijskim programima, koji su prilagođeni potrebama svakog pojedinog djeteta. Budući da su odvajanje od roditelja i susreti s novim osobama situacije koje djeca različito prihvaćaju, obično se na ulazak u grupu vršnjaka postupno pripremaju, pojašnjava nam ravnateljica “Latice” Vesna Penjalov.
– Nastojimo djecu u programe uključiti što ranije, već od tri godine, ali i mlađe i pripremiti ih za ulazak u dječji kolektiv, odnosno u puni program vrtića koji obično pohađaju sve do polaska u školu, kaže ravnateljica Penjalov, napominjući da je pritom ovisno o vrsti teškoće rad sa svakim djetetom u jednom dijelu individualan. Vrtićki programi, naime, uz rad u skupini, obuhvaćaju i zasebne tretmane i rehabilitacijske sadržaje, a koje u “Latici” uz odgojitelje provode defektolozi, logopedi, psiholozi i fizioterapeuti. Također, u timu sudjeluje i medicinska sestra koja se bavi programima zdravstvene zaštite i njege djece. Cilj je naime, osigurati poticanje socijalnog i emocionalnog, kao i intelektualnog i tjelesnog razvoja djece, odnosno pripremiti ih za daljnje odgovarajuće školovanje – bilo da je riječ o redovnom, prilagođenom ili posebnom osnovnoškolskom programu.
– Osnovni zadatak “Latice” je da planira i kreira programe s obzirom na potrebe djece, a one su vrlo različite. U njihovoj izradi stoga sudjeluje cijeli tim, a uz one redovne koje propisuje Ministarstvo, nastojimo kao korak više realizirati i neke dodatne programe, kaže Penjalov, spominjući kao neke od njih program kineziološke kulture, odnosno poticanja motoričkog razvoja kod djece.
– Radi se o aktivnosti za koju u samom prostoru vrtića trenutačno nemamo uvjeta, ali smo je ipak uspjeli realizirati u suradnji s Visokom učiteljskom školom, odnosno Sveučilištem koji su nam ustupili prostor dvorane. Također, kaže Penjalov, nadamo se i nastavku provedbe programa hidroterapije i male škole plivanja. Ovaj program realizira se na bazenima u Višnjiku, zahvaljujući sredstvima prikupljenim tijekom manifestacije Millenium jump, a u suradnji tima “Latice” i Plivačkoga kluba Zadar.
Izgradnjom Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama na Mocirama, planirano je preseljenje cijeloga vrtića u nove prostorije. Novi prostor je, kaže ravnateljica Panjalov, svakako potreban i pružit će sigurno mnogo više mogućnosti pa ga u “Latici” s nestrpljenjem očekuju.