Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stečena navika pobjeđivanja

27.09.2010. 22:00
Stečena navika pobjeđivanja


Imali smo prave testove protiv sastava koji će nam biti izravna konkurencija u A-1 ligi i pokazalo se da bez obrane nema dolaska do bodova – kaže Marić
Pobjednički niz Puntamičana u pripremnim utakmicama nakon osvajanja turnira Pet bunara sveo se na 10 pobjeda u 11 utakmica. Posljednje dvije protiv izravnih konkurenata u A-1 ligi, Trogira i Alkara, ponudile su stručnom stožeru “zelenih” najrealniju sliku onoga što ih čeka za dva tjedna kad kreće prvoligaška karavana. Očekuju ih teške utakmice protiv momčadi koje će trebati dugo lomiti ako se misli doći do vrijednih bodova. Ipak pobjede govore u prilog momaka u zelenom koji su barem u ovom pripremnom razdoblju pokazali da se znaju nositi s protivnicima raznih kvalitativnih mogućnosti. Sa 10 upisanih pobjeda i samo jednim porazom od ruskog prvoligaša Lokomotiva stekla se bitna stvar, a to je navika pobjeđivanja što će biti od iznimne važnosti u nadolazećoj sezoni. Prednost mnogih ovih pripremnih dvoboja leži i u činjenici da su se prinove u momčadi uspjele inkorporirati na najbolji mogući način te je svakom od njih, u svakom trenutku, kristalno jasno što im je činiti na parketu. Jedan od te četvorice novih (uz Škifića, Mikulića, Pešuta) je i Petar Marić, 23-godišnji bek. Marić kaže da je po dolasku u redove Puntamičana bio oduševljen “zajedništvom i pravim momčadskim duhom u svlačionici”.
– Imamo pravu koheziju što je iznimno pozitivno za svaki kolektiv. Dosta zasluga tu ide treneru koji se ravnopravno odnosi prema svim igračima bili oni manje ili više iskusni. Mlada smo momčad i svatko daje sve od sebe, a sve to govori da ćemo biti dobri u nadolazećim ispitima u A-1 ligi.
Posljednje dvije pobjede bile su pravi prijemni pred te prvenstvene ispite.
– Imali smo prave testove protiv sastava koji će nam biti izravna konkurencija u A-1 ligi i pokazalo se da bez obrane nema dolaska do bodova. Prva utakmica protiv Trogira bila je problematična po nas pogotovo u prvom poluvremenu kad nam obrana nije funkcionirala. U drugom smo stisli i napravili veliku razliku. Čini mi se da Trogir nije toliko opasan kao lani, kad su imali jednog Bizacu i Drezgu. Protiv Alkara je bilo lakše, iako smo u prvoj četvrtini primili puno poena (24), uspjeli smo do kraja posložiti redove i uzeti još jednu pobjedu. Jedino što može zabrinjavati iz ove dvije utakmice jest činjenica da smo promašili previše zicera, ali bolje da smo te promašaje ispucali u pripremnim nego u onim pravim utakmicama.
U te dvije utakmice ponovno je došlo do izražaja ono što Borik-Puntamiku krasi već dugi niz godina. Borbenost i pravi obrambeni bedem, a od ove sezone mogao bi se tome pridružiti i novi element, a to je raznovrsnost u napadu.
– Imamo raznovrsne igrače koji posjeduju individulanu kvalitetu. Organizatori Dević, Pešut i Mikulić vole dosta prodirati što u slučaju zatvaranja od strane protivničke obrane često dovodi do pasa na šutere poput Jurjevića ili Pavića koji to redovito kažnjavaju tricama. Pod košem su nezaustavljivi Ivanov i Škifić tako da se protivniku teško orijentirati na jednog ili dva pojedinca u našim redovima. Uz obranu koju znamo odigrati iznimno agresivno imamo svoje adute u nadolazećoj sezoni – zaključio je Marić.


Zagreb, Čakovec, Voštarnica


Mariću je prelazak u Borik-Puntamiku ipak stepenica više u košarkaškoj karijeri. Dosad je bio član tri kluba, prvu seniorsku sezonu u Zagrebu, gdje je uglavnom prosjedio na klupi, pa u A-2 ligašima Čakovcu i Voštarnici.
– Nakon sezone provedene u Zagrebu, gdje sam osjetio na kapaljku NLB ligu, uslijedio je odlazak u Čakovec, a nakon toga sam bio nekoliko sezona u Voštarnici. Ipak prelazak u redove Borik-Puntamike je za mene korak više u odnosu na klubove za koje sam prije nastupao, a po povjerenju trenera koje mi je ukazao u ovom pripremnom razdoblju očekujem pristojnu minutažu te sam zbog toga uistinu presretan. Nadam se da ću povjerenje trenera uspjeti opravdati u punoj mjeri na parketu.