Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sudjeluje pedeset numizmatičara iz deset zemalja

27.09.2010. 22:00
Sudjeluje pedeset numizmatičara iz deset zemalja


Organizatori Kongresa su Hrvatsko numizmatičko društvo, Sveučilište u Zadru i Papinski zavod za srednjovjekovne studije u Torontu. Na Kongresu sudjeluje pedesetak stručnjaka iz deset zemalja koji će obrađivati numizmatičke teme iz različitih vremenskih razdoblja i lokaliteta. Sudionike su pozdravili prof. dr. sc. Julijan Dobrinić, predsjednik Organizacijskog odbora i dr. sc. Damir Kovač, predsjednik Hrvatskog numizmatičkog društva
Jučer je na Sveučilištu u Zadru otpočeo 6.Međunarodni numizmatički kongres koji će trajati ddo srijede 29. rujna. Organizatori Kongresa su Hrvatsko numizmatičko društvo, Sveučilište u Zadru i Papinski zavod za srednjovjekovne studije u Torontu. Na Kongresu sudjeluje pedesetak stručnjaka iz deset zemalja koji će obrađivati numizmatičke teme iz različitih vrtemenskih razdoblja i lokaliteta.
Sudionike je pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Julijan Dobrinić istaknuvši da tri institucije koje organiziraju ovaj skup osiguravaju i na formalni način znastvenost i međunarodnost ovog Kongresa. Sudionike je potom pozdravio i predsjednik Hrvatskog numizmatičkog društva, dr. sc. Damir Kovač:
-U današnjim izlaganjima ćemo čuti dosta o numizmatici, a želio bih reći i da mi radimo sad jedan veliki projekt, “Krivotvorenje novca od antike do danas”. To će biti monografija na kojoj radimo u suradnji s policijom i Zagrebačkom bankom. Već smo dosta odmakli i uskoro će se ići u tisak, najavio je dr. Kovač.
Skupu se obratio i dr. sc. Martin Dimnik, profesor emmeritus s Papinskog zavoda za srednjovjekovne studije u Torontu, a u ime Sveučilišta u Zadru i Odjela za arheologiju dr. sc. Mato Ilkić koji je ujedno podsjetio na period između ovog i proteklog Kongresa:
-U zadnjih nekoliko godina pojavio se niz mladih znanstvenika koji su pokazali sfinitet prema numizmatici. O tome svjedoči i činjenica da su neki među njima odabrali numizmatiku i kao temu za svoj završni rad i u tim svojim radovima zapazili su da postoje nalazi koji su dosad neregistrirani u literaturi, kazao je Ilkić ukazavši da upravo ovakva okupljanja odgajaju i potiču mlade naraštaje stručnjaka od kojih će mnogi i nastupiti na ovogdišnjem Kongresu.
Kako su rektor i prorektor Sveučilišta u Zadru zbog sjednice Senata bili izočni, skup je u ime Sveuličišta otovrio doc. dr.sc. Mato Ilkić, zaželjevši uspjeh skupa, a svim sudionicima ugodan boravak u gradu Zadru.