Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svetac koji se nadahnjivao siromasima

27.09.2010. 22:00
Svetac koji se nadahnjivao siromasima


Sveti Vinko je zapravo učinio ono što je Isus učinio kad je u susretu s gluhonijemima, grešnima, slijepima i uzetima očitovao znakove spasonosne dobrote, naveo je zadarski nadbiskup
Misno slavlje na blagdan Sv. Vinka Paulskog, prezbitera u istoimenoj kapelici samostana Sestara milosrdnica u Zadru u Ulici Sv. Vinka Paulskog predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Sveti Vinko Paulski bio je župnik u Parizu. Utemeljio je Kongregaciju za misije (lazariste) s ciljem da oblikuje kler u svetosti i pomaže siromahe. U suradnji sa svetom Lujzom de Marillac osnovao je Kongregaciju djevojaka ljubavi (sestre milosrdnice). U svome neumornom radu za Boga odlikovao se duhom ljubavi i služenja prema siromasima te se posvetio odgoju duhovnih zvanja. Osim što je utemeljio red Sestara milosrdnica, sveti Vinko je pripremao duhovne vježbe i bratovštine ljubavi. Osnovao je Družbu Presvetog Sakramenta, skuplja napuštenu djecu po pariškim ulicama, osniva misijske postaje u Alžiru, Tunisu, Madagaskaru. Njegovim milosrdnim djelom ljubavi i služenja zahvaćeni su mnogi ljudi te se otvaraju tisuće bolnica, klinika, škola i ubožnica.
– Sestre milosrdnice došle su u Zagreb 1845. godine gdje je podignut njihov prvi samostan, škola i crkva. Sestre su u Zagreb došle iz Tirola na poziv zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika. U Hrvatskoj djeluju četiri provincije Sestara milosrdnica, od kojih su, u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a jedna je u BiH u Sarajevu. Novicijat u Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu gdje su u matičnoj kući za sada četiri novakinje. U našoj Kući sestara milosrdnica, sagrađenoj 1965. godine živi 18 redovnica, a poglavarica je s. Rozelina Zebić. Sestre su rodom iz Zadra, Pakoštana, otoka, Sinja, Hvara, itd. Iz Zadra su mlade sestre s. Katarina Nekić i s. Katarina Rodić. Najviše je sestara iz naše Kuće rodom iz Sinja, kao i u Riječkoj provinciji. Sestre djeluju u bolnici, dječjem vrtiću i župama, a sudjeluju i u održavanju župne kateheze. U Hrvatskoj djeluje oko tisuću sestara ove Družbe. Na proslavi 350. obljetnice smrti naših utemeljitelja sv. Vinka Paulskog i sv. Lujze de Marillac sudjelovao je jedan dio sestara, rekla nam je s. Krešimira Bakić, podrijetlom iz Košuta, mjesta u okolici Sinja.
Od početaka rada ove Kuće Sestara milosrdnica, postoji i Dječji vrtić “Blagovijest” u kojem sada djeluju s. Krešimira Bakić, s. Tomislava Milković iz Zadra i s. Tina Filipović iz Slavonije te laikinja Danijela Giro.
– Sestre su same dale sagraditi ovaj vrtić za koji je oduvijek bio velik interes. Roditelji su najprije sami počeli dovoditi djecu, nakon čega smo se posvetili njima u humanističkom i vjerskom odgoju uz molitvu. Sestre su se za rad u vrtiću školovale, a odnedavno njegov rad sufinancira i Grad Zadar. Dječji vrtić “Blagovijest” pohađa 40 djece s područja grada Zadra, koja su podijeljena u dvije grupe, kazala nam je u razgovoru s. Krešimira Bakić.
Ovogodišnja proslava blagdana Sv. Vinka u ozračju je netom završene Vinkovske godine, kojom je Vinkovska obitelj obilježila 350. obljetnicu smrti svojih utemeljitelja sv. Vinka Paulskog i svete Lujze de Marillac. Družba Sestara milosrdnica najbrojnija je redovnička zajednica u Zadarskoj nadbiskupiji. Ukupno 33 redovnice djeluju u župama, Nadbiskupskom i Svećeničkom domu, u samostanu Sv. Frane, u župi Srca Isusova na Voštarnici, sv. Ivana Krstitelja na Relji, u Pakoštanima i Biogradu na Moru.
– Sveti Vinko Paulski je bio veliki Božji čovjek koji se siromasima nadahnjivao i njima kruh pripremao, uvodne su riječi mons. Puljića. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako su riječi Isusova govora na gori o Blaženstvima put kršćanima, a bio je i nadahnuće svetom Vinku Paulskom.
– Ovaj govor zapravo je bit onoga što kršćani vjeruju i što Isus po njima želi u ovome svijetu činiti. Uvijek se našao netko tko je otirao suze, liječio bolesne i pomagao svima koji su bili potrebni, jer je to Isusova odredba. U tom kontekstu je prije desetak dana u Zagrebu održan i znanstveni skup u povodu 350. obljetnice smrti svetoga Vinka pod naslovom “Svevremenski izazov kršćanske ljubavi”. Zbog toga njegov liturgijski spomendan ima jasnu poruku: ljubav prema Bogu iskazuje se konkretnom i djelotvornom ljubavlju. Djela koja je on učinio: Družba svećenika lazarista, Družba Sestara milosrdnica, brojna laička dobrotvorna društva i različiti načini zdravstvenog i socijalnog rada razgranali su se u ono vrijeme diljem svijeta i upravo ta djela svjedoče o svevremenskoj i djelotvornoj ljubavi prema Bogu i čovjeku. Kako su djela svetog Vinka nezamisliva bez svete Lujze, na simpoziju se govorilo i o novim oblicima poslanja žene, rekao je mons. Želimir Puljić.
– Njoj i njezinim suradnicima, milosrdnicama, on je ovako govorio: “Vaš samostan su kuće bolesnika, vaša ćelija je iznajmljena soba, kapelica – župna crkva, a klaustar – gradske ulice. Vaša klauzura je poslušnost, samostanske rešetke – strah Božji, a koprena – čednost.” To je Vinkov program koji Crkva živi upravo prema Isusovom govoru na gori. To je program njegovim duhovnim kćerima koje su stoljećima otirale suze, blažile boli, budile nadu napuštenima i zaboravljenima i unosile svjetla u okružja tame. Sveti Vinko je zapravo učinio ono što je Isus učinio kad je u susretu s gluhonijemima, grešnima, slijepima i uzetima očitovao znakove spasonosne dobrote, naveo je zadarski nadbiskup. On je zatim istaknuo da nas Evanđelja uče kako se brinuti o drugima i pomagati bez traženja interesa, kako se žrtvovati i ljubiti bližnjega kao sebe samoga u duhu Isusove zapovijedi: “Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas.”, istaknuo je nadbiskup.