Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za četiri kilograma “trave”, četvorici ukupno 15,8 godina zatvora

27.09.2010. 22:00
Za četiri kilograma “trave”, četvorici ukupno 15,8 godina zatvora


Sud nije povjerovao optuženicima nakon čega su im izrečene bezuvjetne zatvorske kazne i to: Nikpalju četiri godine i 10 mjeseci, Moriću četiri godine, Jelenkoviću tri godine i deset mjeseci te Stipčeviću u trajanju od tri godine
Nepravomoćnom presudom na ukupno 15 godina i osam mjeseci zatvora jučer su na Županijskom sudu u Zadru osuđeni Dino Nikpalj (27), Marko Morić (32), Pino Jelenković (27) i Mauricio Stipčević (47), koje se optužnicom teretilo za preprodaju oko četiri kilograma “trave”.
Sudsko ih je vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić, proglasilo krivima, premda su sva četvorica krivnju negirala.
U obrazloženju presude kojom su im izrečene bezuvjetne zatvorske kazne i to: Nikpalju u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci, Moriću četiri godine, Jelenkoviću tri godine i deset mjeseci te Stipčeviću u trajanju od tri godine, Grancarić je naglasila kako Sudsko vijeće nije povjerovalo u njihove iskaze već ih smatra neživotnim, nevjerodostojnim i usmjerenim izbjegavanju kaznene odgovornosti.
Iskazi nevjerodostojni
– Sud smatra da je nedvojbeno dokazano da je Nikpalj nabavio marihuanu, spakirao je u tri gotovo podjednaka paketa i pozvao ostalu trojicu da je preuzmu, za što su oni i pripremili novac i to Jelenković i Stipčević u iznosu od ukupno 7,4 tisuće kuna pronađenih na kauču te Morić 3,4 tisuće kuna, koje je držao u džepu hlača. Njegovu tvrdnju da je 300 grama htio popušiti, a ostatak sam preprodati, te da su se ostala trojica prilikom policijske intervencije slučajno zatekla kod njega, sud nije mogao prihvatiti – rekla je sutkinja Grancarić dodajući da su i iskazi ostale trojice takvi, pa tako nisu povjerovali ni Moriću da se sa suprugom u to vrijeme kod Nikpalja našao samo u prolaznom i kratkotrajnom posjetu, niti Jelenkoviću da je samo došao “zapaliti” jedan “joint”, a niti Stipčeviću da je baš u to vrijeme došao u “babinje”.
– Svi znamo da se trgovina drogom strogo taji pa je nevjerojatno da bi Nikpalj toliku količinu prepakiravao bez straha od prijave, dok mu se toliko osoba kreće po kući, a osim toga, iskazi sve četvorice razlikuju se od onih koje su dali u istrazi – pojasnila je Grancarić istaknuvši da je sudsko vijeće stoga zaključilo da je Nikpalj želio preuzeti odgovornost na sebe kako bi ostalu četvoricu poštedio kazne, te da su i iskazi ostalih izneseni s istim ciljem. Grancarić je optuženike upozorila da na izrečenu presudu imaju pravo žalbe o kojoj potom odlučuje Vrhovni sud RH. Kako je za trojicu pritvorenih sud donio odluku o produljenju pritvora, pravomoćnost presude samo će Stipčević dočekati na slobodi.
Uhvaćeni s četiri kilograma “trave”
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva koje je u ovom postupku zastupao Duško Berović, četvorku se teretilo da su se 31. ožujka ove godine okupili u obiteljskoj kući Nikpaljeve bake u Arbanasima zbog raspodjele 3,97 kilograma marihuane s namjerom daljnje preprodaje na crnom narko tržištu. U tome su ih omeli policajci koji su “upali” u kuću i osim 200 tisuća kuna vrijedne “trave” zatekli još i dvije vage, PVC vrećice s tragovima marihuane, nož, samoljepljivu traku i slično, a što sve ide u prilog njihovoj namjeri daljnjeg pakiranja zbog preprodaje. Na kauču u prostoriji u kojoj je droga zatečena, pronađeno je i 7,4 tisuće kuna za koje tužiteljstvo smatra da je to iznos koji su za svoje dijelove dali Jelenković i Stipčević, dok je kod Morića, u džepu hlača, pronađeno ukupno 3,540 tisuća kuna.