Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HSTEC ulazi u područje obnovljivih izvora energije

27.09.2011. 22:00
HSTEC ulazi u područje obnovljivih izvora energije


Ovogodišnji EMO se pokazao kao najbolji od svih dosadašnjih, te je dobio najviše ocjene i od posjetitelja i od izlagača
Zadarska tvrtka HSTEC sudjelovala je od 19. do 24. rujna na sajmu EMO Hannover 2011, vodećem međunarodnom sajmu alatne industrije. Na sajmu je izlagalo 2.037 izlagača iz 41 zemlje, čime je EMO potvrdio svoj međunarodni ugled kao veliki prezentator inovacija. Sajam je održan pod motom “Machine Tools & More” (Alatni strojevi i više od toga), a predstavio je najnovije strojeve, rješenja i usluge za sve moguće aplikacije obrade metala.
– Tijekom sajma obavljeno je više stotina sastanaka. Obavljeni su razgovori s nizom novih kupaca, a obnovljeni su razgovori i sa „starim” partnerima. HSTEC je na sajmu predstavio i niz potpuno novih ili redizajniranih proizvoda kao što su: visokobrzinski motor za pogone revorver glava obradnih sustava, motor vreteno za fleksibilne obradne sustave, motor vreteno sa električnim sustavom za automatsko stezanje alata, sustav držača alata s mjerenjem sila obrade. Riječ je o tzv. POC projektu financiranom od BICRO-a. Izložen je i motor vreteno za obrade robotima, rekao je prvi čovjek HSTEC-a Željko Goja.
Na temelju razgovora i kontakata ostvarenih na sajmu, Željko Goja nam je potvrdio kako HSTEC planira sa svojim njemačkim partnerima otvoriti i novo područje obnovljivih izvora energije. Značajan broj kontakata vezan je i za potencijalnu suradnju s AD Klasterom, čiji je član i HSTEC. Goja dodaje da se ovogodišnji EMO pokazao kao najbolji od svih dosadašnjih, te je dobio najviše ocjene i od posjetitelja i od izlagača. Prema izjavi izvršnog direktora njemačke udruge proizvođača alatnih strojeva (VDW) Wilfried Schäfera, tijekom šest dana sajma obujam narudžbi dosegao je najmanje 4.5 milijarde eura.
Od hrvatskih tvrtki na sajmu samo se HSTEC samostalno prezentirao. Potporu u organizaciji sajma dala je Hrvatska gospodarska komora koja je sufinancirala nastup HSTEC-a i AD Klastera.


 OBEĆAVAJUĆE NAJAVE ZA 2012.


HSTEC je osnovan 1997. godine za razvoj, projektiranje i proizvodnju preciznih visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i druge visokobrzinske tehnike, te za inženjering, projektiranje i automatizaciju specijalnih obradnih strojeva i sustava.. HSTEC ima potpuno ugovorene kapacitete do kraja 2011 i vrlo obećavajuće najave za 2012. Većina HSTEC-ovih projekata plasiraju se na njemačko tržište. Pored projekata pogonske tehnike, mehatronike i robotske automatizacije HSTEC ugovoreni su projekti razvoja novih koncepata kompletnih obradnih strojeva za njemačke kupce.




 HRVATSKA IZGUBILA KORAK


Teško stanje u industriji i gubitak niza firmi iz područja alatne industrije (Prvomajska Zagreb, Raša,…) dovelo je do toga da na sajmu nema već godinama nema tvrtki iz Hrvatske. HSTEC-u je ovo prvo samostalno izlaganje, dok su ranije imali prezentaciju na štandovima njihovih njemačkih partnera. Sajam je, dodaje Željko Goja, predstavljao i neprocijenjivo iskustvo za osam HSTEC-ovih djelatnika koji su sudjelovali na istom. Ostale hrvatske tvrtke prezentirane su putem info pulta Hrvatske gospodarske komore koji je vrlo aktivno davao informacije o hrvatskim tvrtkama i postojećim potencijalima naše industrije. Na štandu HGK se uspješno prezentirao i ADKlaster koji okuplja najznačajnije proizvođača auto dijelova u Hrvatskoj.