Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Matica umirovljenika gubi članstvo

27.09.2011. 22:00
Matica umirovljenika gubi članstvo


Otpale su brojne aktivnosti Matice, a financijska pomoć Grada posljednjih godina je presahnula. U izmijenjenim uvjetima došle su nove generacije umirovljenika, drugačijih zahtjeva. Tako Matica gubi članstvo, rekao je Željko Maržić, predsjednik Matice
U Pagu ima oko 1.000 umirovljenika od kojih je samo 140 uključeno u rad Matice umirovljenika grada Paga, a većina je starija od 80 godina. Matica je 1995. godine imala 300 članova i od tada se broj članova smanjuje.
– Otpale su brojne aktivnosti Matice, a financijska pomoć Grada posljednjih godina je presahnula. U izmijenjenim uvjetima došle su nove generacije umirovljenika, drugačijih zahtjeva, ali bez izražene želje za odricanjem u korist potrebitih, a generacijska solidarnost za mnoge je nepoznat pojam. Zbog tog fenomena, ali i zato što velik broj umirovljenika svoje potrebe za druženjem zadovoljava u drugim udrugama, ovisno o sklonostima, Matica gubi članstvo, rekao je Željko Maržić, predsjednik Matice umirovljenika grada Paga.
Maržić navodi da su Matici umirovljenika potrebni novi članovi, nove ideje i poticaji kako bi se pojačala aktivnost. Jedna od najvažnijih aktivnosti Matice umirovljenika je prikupljanje sredstava za Fond posmrtne pripomoći, a iz tog fonda je u posljednjih petnaest godina isplaćeno 400.000 kuna. Matica je uspješno provela i zakon o pravu umirovljenika na besplatni autobusni prijevoz po otoku. Od 2005. godine umirovljenicima je izdano 350 iskaznica na temelju kojih se to pravo ostvaruje. Financijska sredstva su velika prepreka za uspješniji rad Matice umirovljenika grada Paga, ali Maržić smatra da to ne smije biti prepreka boljem radu i povećavanju broja članova.
– Zalagat ćemo se kako bi svi umirovljenici koji su članovi Fonda posmrtne pripomoći ostvarili svoje pravo, a za nove aktivnosti dužnost nam je tražiti nove izvore financiranja, rekao je Maržić.
Matica savjetima i na razne druge načine pomaže i umirovljenicima koji nisu članovi Matice, a uz to surađuje s drugim Maticama umirovljenika.
– Zadovoljni smo što smo pronašli zajedničke interese s umirovljenicima drugih Matica na području Zadarske županije i s Maticom umirovljenika Hrvatske gdje, preko svojih predstavnika, možemo utjecati na donošenje odluka i pokretanje inicijativa koje su od koristi za sve osobe starije dobi, rekao je Maržić.