Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od početka godine na zadarskom području poginulo šest motociklista

27.09.2011. 22:00
Od početka godine na zadarskom području poginulo šest motociklista


Kazna za vožnju bez zaštitne kacige naplaćuje se 1.000 kuna, a s dvije tisuće kažnjavaju se vozači koji voze neodgovarajuću kategoriju vozila. Ukoliko vozač vozi neregistrirano vozilo, to ga može koštati od 700 pa do 2.000 kuna
Cilj ove akcije prije svega je preventivni, a ne represivni, što se može zaključiti i iz samog naziva akcije “Zaštitimo vozače mopeda i motocikla”. Kako iz naših statistika proizlazi da je ova problematika izraženija u prigradskim naseljima i okolnim mjestima, današnju akciju koju planiramo provoditi od 14 do 20 sati, prvenstveno ćemo provoditi upravo na tim područjima – rekao je Ivica Rumora, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa u Postaji prometne policije Policijske uprave zadarske. Tijekom provođenja jučerašnje akcije s Rumorom i policijskim službenicima Ivanom Vlasnovićem i Predragom Tomašekom nakratko smo izašli na dva punkta – na Jadranskoj cesti i u Ulici Ante Starčevića gdje su u sat i pol vremena kontrolirali četiri vozača motora i motocikla.
– Sva četvorica vozača koje smo zaustavili imali su uredne dokumente i svu opremu, tako da nije bilo potrebe poduzimati bilo kakve represivne mjere – rekao je Rumora ističući kako se sve više vozača te kategorije pridržava propisanih pravila, a kada je riječ o represijama, najviše je onih koji voze bez položenog vozačkog ispita. Njih, kazao je Rumora, slijede vozači koji voze bez zaštitne kacige, oni koji upravljaju većom kategorijom vozila nego što bi smjeli, dok su na četvrtom mjestu neslavne liste onih koji voze neregistrirana vozila.
– Kazna za vožnju bez zaštitne kacige naplaćuje se 1.000 kuna, a s 2.000 kuna kažnjavaju se vozači koji voze neodgovarajuću kategoriju vozila. Ukoliko vozač vozi neregistrirano vozilo, to ga može koštati od 700 pa do 2.000 kuna, ovisno je li registracija vozila istekla na manje ili više od 15 dana – pojasnio nam je Rumora napomenuvši kako je najveća kazna propisana za one vozače koji voze mopede i motocikle prije nego su položili vozačke ispite. Taj “luksuz” vozača može koštati od pet pa sve do 15 tisuća kuna. Četvorica vozača koje su jučer zaustavili policajci Tomašek i Vlasnović, međutim, imala su svu potrebnu opremu i uredne dokumente tako da nismo bili svjedoci ispisivanja kazni. Kakva su iskustva imala trojica njihovih kolega, koji su jučer na drugim punktovima provodili akciju, do zaključenja ovog broja nismo uspjeli doznati.


 KACIGA SPAŠAVA ŽIVOT


Vozači motocikla i mopeda uz pješake su najugroženija kategorija sudionika u prometu, a u prvih devet mjeseci na području nadležnosti Prometne policije PU zadarske, smrtno su stradali jedan motociklist i jedna putnica – kazao nam je Ivica Rumora, a kao primjer koliko toj kategoriji vozača znači pridržavanje propisa, naveo je vozača motocikla koji je u petak naletio na osobno vozilo na cesti nedaleko od Vrsi.
– Njemu je zaista život spasila kaciga – naglasio je Rumora.
Prema statističkim podacima o stradavanju ove vrste sudionika u prometnim nesrećama, a u usporedbi s prošlom godinom, za nepunih devet mjeseci došlo je, nažalost, do povećanja smrtno stradalih osoba za 100 posto. Naime, lani su poginule tri, a od početka godine do danas već je smrtno stradalo šest osoba – priopćili su iz PU zadarske napominjući kako je kod najtežih ishoda u nesrećama najčešće presudna zaštitna kaciga.