Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ubojica zemuničkog poštara na slobodi za deset godina

27.09.2011. 22:00
Ubojica zemuničkog poštara na slobodi za deset godina


Temeljem ove konačne presude Vrhovnog suda RH Goran Vukelić na slobodu bi trebao izaći 2021. godine. U izrečenu kaznu, njemu se, ne ubraja liječenje, već samo pritvor od 25. ožujka 2000. do 24. travnja 2001. godine te od 29. listopada 2008. godine nadalje
Djelomično prihvativši žalbu Gorana Vukelića (40), ubojici zemuničkog poštara Ivice Šestana (36), Vrhovni sud RH, kao trećestupanjski sud, preinačio je drugostupanjsku pobijanu presudu smanjivši mu kaznu zatvora s 20 na 15 godina.
U obrazloženju trećestupanjske presude Vijeća Vrhovnog suda navodi se kako su prethodno pravilno utvrđene sve olakotne okolnosti i stupanj Vukelićeve krivnje s obzirom da su se vještaci u svojim stručnim ekspertizama složili da je on u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, a uzeta mu je u obzir i ranija neosuđivanost.
Kazna od 20 godina prestroga
– Zaključeno je kako je kazna dugotrajnog zatvora u konkretnom slučaju prestroga te da načelo individualizacije kazne zahtjeva drugačije odmjeravanje. Stoga je Vijeće mišljenja da je kazna zatvora od 15 godina odgovarajuća svim navedenim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima, kao i da će se tom kaznom, respektirajući i podatak da je počinjenje ovog djela postalo “okidač” za raspad njegove ličnosti do potpune psihoze. Od te bolesti on se više godina liječio, i još uvijek se liječi, pa se smatra kako će se uz primjenu izrečene sigurnosne mjere psihijatrijskog liječenja postići specijalna prevencija – stoji u obrazloženju vijeća trećestupanjskog suda u kojem se još navodi i da je u obzir uzet protok vremena od punih jedanaest godina od kako je Vukelić počinio ovo teško kazneno djelo te da on sam nije ničim pridonio dugotrajnosti postupka.
Vukeliću, koji se od uhićenja 2000. godine zbog teško narušenog duševnog zdravlja nalazio na psihijatrijskom liječenju, 2007. godine izrečena je kazna u trajanju od 12 godina zatvora. Vrhovni sud ju je, međutim, ukinuo zbog kontradiktornosti četvorice vještaka oko njegove ubrojivosti. U drugom postupku presuđene su mu tri godine više jer je iz sudskog vještva proizašlo da je ubojstvo počinio ciljano i planirano bez obzira na bolest, da je sve unaprijed isplanirao, nabavio maskirnu uniformu, kupio rukavice, sašio potkapu i nabavio oružje. Osim toga, u nekoliko je navrata telefonom kontaktirao poštu raspitujući se kada će biti isplata mirovina koje je nesretni poštar trebao podijeliti.
Tada 36-godišnjeg poštara Ivicu Šestana koji je sa suprugom i djecom živio u Zemuniku, Vukelić je usmrtio ispalivši mu iz neposredne blizine dva hica iz puške u glavu. Potom ga je još i kamenovao, vezao konopom i lisičinama te mu oteo poštarsku torbu misleći da je u njoj novac. Ubio ga je 21. ožujka 2000. godine presrevši ga oko 8.30 sati u borovoj šumi, na puteljsku kojim je svakodnevno mopedom prolazio. Zaprijetio mu je puškom zatraživši novac, a kada ga je Šestan pokušao uvjeriti da novca nema, vezao ga je lisicama, odvukao u šumu i hladnokrvno upucao te pobjegao. Nakon četverodnevne intenzivne policijske potrage Vukelić je uhićen u svojoj obiteljskoj kući na Novom Bokanjcu.
Vrijeme na Psihijatriji se ne ubraja
Tijekom oba sudska postupka, kao glavni motiv ubojstva navodilo se koristoljublje, odnosno novac za isplatu mirovina, a nakon uhićenja Vukelić je policiji i priznao da se htio domoći novca kako bi podmirio neke svoje dugove iz kojih duže vrijeme nije vidio izlaz. Najšokantnija u cijeloj tragediji bila je činjenica da su se Vukelić i Šestan dobro poznavali i bili kućni prijatelji.
Temeljem ove konačne presude Goran Vukelić bi na slobodu trebao izići 2021. godine s obzirom na to da mu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme pritvora u kojemu je bio od 25. ožujka 2000. do 24. travnja 2001. godine te od 29. listopada 2008. godine nadalje.