Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vidaković: Mlađi i niži, no spremni se potući

27.09.2011. 22:00
Vidaković: Mlađi i niži, no spremni se potući


Prvo što upada u oči je naša mladost i neiskustvo. No, to nam nije i ne smije biti nikakav alibi
U novu A-1 ligašku sezonu košarkaši Borik-Puntamike ulaze sa još mlađom momčadi nego što je to bio slučaj lani, a taj prosjek mladosti najviše kvari novopečeni Puntamičanin Domagoj Vidaković koji je unatoč sve češćem razmišljanju o ostavljanju košarke ipak odlučio pomoći zelenima u nadolazećoj sezoni. Iza ovog 32-godišnjeg beka šutera je već osam klubova, od Zadra gdje je započeo svoju karijeru pa preko Rijeke, Zagreba se otisnuo i u inozemstvo, točnije u Ljubljanu gdje je igrao za Slovan. Nakon slovenske epizode bio je član Liegea iz Belgije, pa je odigrao zapaženu sezonu u Splitu da bi nakon toga boravio na Cipru tri godine gdje je branio boje Keravnosa. Na Cipru mu se dogodila fatalna ozljeda Ahilove tetive koja ga je prisilno odvukla sa terena te je svoju nezasitnu košarkašku glad uspio lani utažiti igrajući praktički na rekreativnoj osnovi za A-2 ligaša Voštarnicu. Ipak stigao je poziv Nevena Plantaka i nakon par treninga Vidaković je osjetio da može pomoći te mu nije trebalo dugo da se na samom zalazu karijere još jednom okuša na hrvatskoj košarkaškoj sceni.
– Prošao sam dosta toga u svojoj košarkaškoj karijeri. Igrao sam za većinu naših najboljih klubova, bio u inozemstvu dugi niz godina, no nakon ozljede Ahilove tetive nisam više bio uvjeren da ću se baviti košarkom. Ipak, zahvaljujući pozivu trenera Plantaka koji je smatrao da mogu dosta pomoći ovoj mladoj momčadi odlučio sam probati odraditi nekoliko treninga i pokazalo se da sam u stanju odgovoriti zahtjevima te mi nije trebalo dugo da ostanem u Borik-Puntamici.
Lani su zeleni bili pravi hit hrvatske košarke, kako vam se čini ova relativno nova momčad?
– Prvo što upada u oči je naša mladost i neiskustvo. No, to nam nije i ne smije biti nikakav alibi. Iako je činjenica da nam nedostaje iskustva mislim da se svima možemo doslovno potući i borbenošću nadoknaditi taj hendikep. Drugi razlog za optimizam je fenomenalna atmosfera na treninzima te odličan rad od strane stručnog stožera. Sve to je doprinijelo jednoj dosad meni nedoživljenoj homogenizaciji momčadi koja se osjeti u Borik-Puntamici svakog trenutka. Malo gdje su igrači ovako povezani, dišu jedno za drugo, a po mom iskustvu surovog profesionalca pogotovo u inozemstvu to je teško za doživjeti. U takvim klubovima gdje su prisutne male legije stranaca uvijek je ispred momčadskog individualni učinak i osobne statistike igrača. Ovdje to ne dolazi u obzir i zbog toga je atmosfera odlična. Mi ćemo sigurno biti kompetitivni, iako smo pomalo autsajderi pored velikana kao što su Zadar, Split, Alkar ili ovih novih, ali kvalitetno organiziranih klubova kao što su Jolly JBS i Križevci. Jesmo mlađi, neiskusniji i niži, no sigurno ćemo uspjeti jednim fanatičnim pristupom i borbenošću sve to kompenzirati.
Koliko vi kao igrač koji je prošao toliko toga u svojoj karijeri možete donijeti dobroga novoj momčadi?
– Sve u životu što sam radio i postigao nije prošlo bez maksimalnog pristupa i ozbiljnosti. Tako je i sada u Borik-Puntamici. Samo takav pristup može donijeti korist kako za mene tako i za klub koji igram. Svjestan sam da nisam u naponu snage kao u mlađim danima, no definitivno mogu dati ovoj momčadi ono što se od mene i očekuje. Malo je čudna pozicija četvorke na kojoj ću provoditi najviše vremena ove sezone, jer mi je prvi put da igram na toj poziciji. Inače sam cijelu karijeru bio klasični bek – šuter, no nisam tip koji se ne može ili ne želi prilagođavati. Rekao sam treneru da mogu igrati gdje god želi i da ću davati sve od sebe. Lagano se ipak privikavam na tu novinu i mislim da ću se uspjeti snaći u toj novoj ulozi.
U klubu ste zatekli mnoga mlada i vama relativno nepoznata imena. Mnogi od njih će ove sezone po prvi put zaigrati ozbiljnu košarku. Kako vam se čini taj izrazito mladi kadar s kojim ćete dijeliti sve ono dobro i loše u svlačionici?
– Osim kapetana Marina Jurjevića nisam nikoga osobno poznavao kad sam stigao u klub. Malo – pomalo sam dobivao spoznaje o svakom igraču i sad vidim da su to sve dečki koji znaju igrati košarku, no pravo je pitanje koliko mogu dati u ulogama nositelja koje se od većine njih očekuje ove sezone. Recimo na poziciji oganizatora su Blažević i Pešut koji će ove sezone imati zahtjevnu ulogu nositelja na najvažnijoj poziciji u košarci, te se od njih traži što manji broj grešaka, a to nije nimalo jednostavno. Tako i Banić te Grabovac na vanjskim pozicijama, samo što će njima biti lakše, jer su tu ipak nositelji Jurjević te Marić. Najviše sam oduševljen sa mladim centarskim parom Čakarun – Šarlija koji djeluju odlično te uz još jednu pravu četvorku sigurno bi i pod košem mogli stvarati velike probleme konkurentima, unatoč kroničnom nedostatku centimetara.
Otvarate sa Jollyjem u Jazinama za 10 dana A-1 ligu. Prva utakmica uvijek je jedna od najbitnijih.
– Prvo kolo nam nosi po meni jednog od konkurenata za Ligu za prvaka. Njima će biti hendikep što prvi put igraju A-1 ligu, no prednost im je sigurno kvalitetan roster koji je posebno jak pod košem. Bit će to utakmica koja će i nama sigurno odrediti daljni tijek prvenstva. Ako pobijedimo moglo bi to za nas značiti kao okidač, ali isto tako mogao bi nas eventualni poraz dovesti u pomutnju koja bi mogla donijeti seriju poraza. Stoga treba u tu utakmicu ući na način kako Borik-Puntamika igra svake sezone, sa fanatičnim pristupom i borbenošću. Te da nas mazi situacija s ozljedama, jer nam je svaki igrač od krucijalne važnosti – zaključio je Vidaković.