Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar dobio još jednu pjesnikinju

27.09.2011. 22:00
Zadar dobio još jednu pjesnikinju


Jednostavno sam provalila riječi iz sebe. To su nekako i prve pjesme koje sam napisala, koje su izašle iz mene, i poželjela sam neka to ide dalje. Zbirka ima 46 pjesama, životnog su pitanja, a u njima ima previranja između ljubavi, stradanja, traženja…, ovako je svoju prvu pjesničku zbirku “Kad provale riječi” opisala zadarska pjesnikinja Emilija Mijatović. Zbirka je predstavljena u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici Zadar, a na predstavljanju su osim pjesnikinje sudjelovale i prof. Nelly Beatović Komadina, koja je govorila o samoj zbirci, Nikolina Mojić čitajući pjesme, a program su nastupom upotpunili instrumentalni sastav OŠ Biograd i ženska klapa “Traverša”.
– Pjesme u zbirci pisane su slobodnim stihom u odsudstvu formalizma i lako ih je zamisliti uglazbljene. “Kad provale riječi” nastala je u zrelim godinama, a osnovno raspoloženje iskazano je kroz prigušeni bol koji jedino olakšanje pronalazi u ljubavi, ali prikazane su u njoj i reminiscencije izgubljenog djetinjstva ili pak slavljenje života, kazala je Beatović Komadina.
Među pjesmama koje je Nikolina Mojić čitala i interpretirala pred punom dvoranom gradske knjižnice našle su se “Kad provale riječi”, “Ako”, “Kuća od karata”, “Starac”, “U trenu k’o vječnost” i druge. Zbirka je izdana u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom Saveza književnika i stvaralaca zapadnog Balkana.
– Ostaje nam samo nada da će u godinama što slijede autorica pronaći i utrti svoj vlastiti stil i put i da ova zbirka neće ostati samo monolit na stvaralačkom putu autorice Emilije Mijatović, zaključila je Beatović Komadina.