Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Aachenski mir je pridonio gospodarskoj i kulturnoj suradnji Istoka i Zapada

Autor: Ante Rogić

27.09.2012. 22:00
Aachenski mir je pridonio gospodarskoj i kulturnoj suradnji Istoka i Zapada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U crkvi Sv. Donata jučer je otvoren međunarodni znanstveni skup pod nazivom “The Treaty of Aachen, AD 812: The Origins and Impact on the Region between the Adriatic, Central, and Southeastern Europe.”
Ovaj međunarodni znanstveni skup obilježava 1200. obljetnicu Aachenskog mira između Franačkog i Bizantskog Carstva s izravnim posljedicama na prostor srednjovjekovne Hrvatske. Tihomir Vedriš, jedan od organizatora skupa, istaknuo je osobitu ulogu koju je imao Zadar kao sjedište bizantske Dalmacije te zadarski biskup Donat koji je u pregovaračkom procesu izravno sudjelovao. Bizantsko-franački dodiri u Zadru se na osobit način odražavaju u arhitektonskom sklopu crkve Sv. Trojstva, poznatijoj pod imenom crkva sv. Donata, naveo je Vedriš zahvalivši se Sveučilištu u Zadru na omogućavanju održavanja ovog skupa.
Skup je otvorio dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Istaknuo je kako Aachenski mir, sklopljen nakon višegodišnjih nastojanja da se ublaži ako ne i posve obustavi višestruka konfrontacija dvaju europskh carstava, zacijelo nije omogućio dugoročnu političko-ekonomsku harmoniju u ovom dijelu Europe, ali kao stanje odsustva rata i drugih oblika otvorenoga sukoba pridonio je gospodarskoj i kulturnoj suradnji u političkim okvirima u kojima se nakon etabliranoga europskoga Istoka jasnije artikulirao položaj europskoga Zapada.
– Nadam se da ćete tijekom ovoga znanstvenog skupa moći proniknuti u različita promišljanja o uzrocima i posljedicama Aachenskog mira u kontekstu oblikovanja europskoga političko-ekonomskog sustava, koja će obogatiti naše znanstveno iskustvo te pridonijeti budućoj suradnji među kolegama i ustanovama koje predstavljamo.
Svim sudionicima skupa želim uspješan rad i ugodan boravak u Zadru, gradu biskupa Donata i kneza Pavla koji su bili izravno uključeni u mirovnim pregovorima održanim prije 12 stoljeća. Naš grad i sveučilište okruženi morem i razvedenim arhipelagom, blago valovitim Ravnim kotarima i visokim vrhuncima Velebita duboko su umreženi u složenu geografsku simfoniju Mediterana koju stoljećima skladaju generacije stanovnika ovoga višestruko kontaktnog prostora. Nadam se da ćete prepoznati te vrijednosti, a svojim radom pridonijeti njegovom daljnjem afirmiranju kao istaknutoga znanstvenog središta.
Uvodno predavanje održao je Jonathan Shepard, a na skupu sudjeluju eminentni europski povjesničari.
Na završetku jučerašnjeg dana u sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija održan je svečani koncert Mješovitoga zbora Condura croatica pod vodstvom maestra Ive Nižića.