Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najljepša čestitka za Dan knjižnice

Autor: Ante Rogić

27.09.2012. 22:00
Najljepša čestitka za Dan knjižnice

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Priznanje “Knjižnica godine” bit će uručeno na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, a mjesto priznanja naknadno će se obznaniti. Ravnatelj Pehar mišljenja je kako bi dodjela trebala biti u Zadru, budući da knjižnica dolazi iz Zadra


– Knjižnicu ne čine samo zgrade i zidovi, već ljudi. Bitan je intelektualni potencijal, kazao je mr. sc. Ivan Pehar na konferenciji za novinare u povodu nagrade koju je Gradska knjižnica dobila.
Glavni odbor Hrvatskog knjižničarskog društva na svojoj  sjednici održanoj 21. rujna 2012. jednoglasno je prihvatio prijedlog Povjerenstva za dodjelu priznanja “Knjižnica godine” te izabrao Gradsku knjižnicu Zadar za Knjižnicu  godine 2012.
Priznanje “Knjižnica godine” dodjeljuje se kao simbol predanog rada knjižničara nagrađene knjižnice, neovisno o tome kojem tipu knjižnice ona pripada (nacionalna knjižnica, sveučilišna knjižnica, narodna knjižnica, specijalna knjižnica, školska knjižnica, visokoškolska knjižnica, samostalna ili knjižnica u sastavu). Ono odražava prepoznatost važnosti knjižnice u zajednici i usmjerenost knjižnice na budućnost kroz odgojno-obrazovni rad i kroz kulturnu i javnu djelatnost.
Kreativnost, inovacije i senzibilnost u pružanju specifičnih usluga i programa korisnicima i zajednici u kojoj knjižnica djeluje temeljne su vrijednosti zbog kojih knjižnica prima priznanje “Knjižnica godine”.
Otvorenost novim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i kanalima, razvijanje novih usluga, partnerstvo i suradnja sa srodnim knjižnicama i drugim ustanovama i poslovnim subjektima na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te kvalitativni pomaci u radu neke su od odlika Knjižnice godine.
Priznanje “Knjižnica godine” bit će uručeno na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, a mjesto priznanja naknadno će se obznaniti.
Ravnatelj Pehar mišljenja je kako bi dodjela trebala biti u Zadru, budući da knjižnica dolazi iz Zadra.
Objava dobitnika nagrade dolazi u trenutku kad Gradska knjižnca obilježava svoj Dan.
– Ova nagrada došla je kao najljepša čestitka za Dan knjižnice, kazala je Nada Radman napomenuvši kako je proslava pomaknuta za dan ranije, budući da se na isti dan u HNK Zadar održava “Otvorenje 50-e revije hrvatskog filma i video stvaralaštva”, kazala je Nada Radman.
Proslava Dana knjižnice održava se, dakle, 3. listopada, s početkom u 19 sati. Na početku proslave dodijelit će se godišnje nagrade najčitateljima Knjižnice, a potom će Jasna Ančić izvesti monodramu “Američka papisa”. To je ujedno njena dar Knjižnici. Gradska knjižnica Zadar, uključujući ogranak Bili Brig radit će taj dan do 18.30 sati, a potom se korisnici pozivaju na svečani program.
Slijedeći dan, 4. listopada, tijekom dana besplatan je godišnji upis nezaposlenim osobama. Za besplatan upis potrebno je donijeti dokaz o nezaposlenosti.
– Knjižnica je nastojala uvijek osluškivati potrebe zajednice u kojoj djeluje, kazala je Nada Radman.


Početak rada zaklade Delmata




U Kazalištu lutaka Zadar, 10. listopada u 19 sati, obilježit će se početak rada Zaklade Delmata. Tom prigodom predstavit će se knjiga Anima Delmatica. Nastupit će klapa Vokalisti Salone, koji će cijelu večer izvoditi Delmatine skladbe.
Zaklada Ljubo Stipišić Delmata je osnovana 2012. godine sa svrhom proučavanja, promicanja i popularizacije ukupnog znanstvenog, stručnog te umjetničkog opusa maestra Ljube Stipišića Delmate. Osnivač Zaklade je Gradska knjižnica Zadar, upravitelj je Ivan Pehar, a u Nadzornom odboru su Zlatan Stipišić Gibonni i njegova sestra Mirjam Vukšić.