Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za vodoopskrbu i odvodnju Zadranima 40,4 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

27.09.2012. 22:00
Za vodoopskrbu i odvodnju Zadranima 40,4 milijuna kuna

Foto: PIXSELL



U Hrvatskim vodama u Zagrebu jučer su potpisani ugovori u vrijednosti 40,4 milijuna kuna za financiranje izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje na biogradskom, zadarskom i paškom području. Radi se o izgradnji crpnih stanica u Kakmi i Sv. Petru u vrijednosti od 20 milijuna kuna, izgradnji kanalizacije u gradu Zadru u vrijednosti 16,5 milijuna kuna te 4,1 milijun kuna za izgradnju bušotina i vodospreme Vrčići na otoku Pagu, zapremnine 1.000 kubičnih metara.
– Hrvatske vode će sve projekte financirati sa 90, a lokalne jedinice sa 10 posto, rekao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez. Istaknuo je kako će se izgradnjom crpnih stanica znatno poboljšati vodoopskrba biogradskog područja.
Veći dio otoka Paga se pola stoljeća opskrbljivao vodom iz Velog blata. Nakon izgradnje bušotina i vodocrpilišta u Vrčićima vodocrpilište Velo blato će izgubiti značenje koje je imalo, ali će se ipak koristiti.
– Nakon izgradnje bušotina i vodosprema u Vrčićima počet će radovi na spajanju vodovodnog sustava grada Paga s vodovodnim sustavom Zrmanja, rekao je Ante Fabijanić, načelnik Paga.
– Za nastavak izgradnje kanalizacije za ovu godinu ugovoreno je 16,5 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji sveukupno vrijede 54 milijuna kuna, za vodoopskrbu 44 milijuna i kanalizaciju 9,7 milijuna kuna, rekao je zadarski gradonačelnik Darko Kasap.
Spomenuta sredstva su odobrena i moraju se konzumirati do kraja godine. Kasap kaže kako je gotovo siguran da će Hrvatske vode u cijelosti pratiti ove projekte do kraja realizacije.
– U realizaciji projekata i do sada smo bili izvrstan partner Hrvatskim vodama, poput izgradnji kolektora visoke zone. Do sada su izgrađene šesta i peta faza, a ovih dana bit će i četvrta, s tim što do konca godine slijedi početak izgradnje prve i druge faze od uređaja prema zapadu, najavio je Kasap.
U nazočnosti prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, 158 ugovora o financiranju izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje s pročišćivanjem otpadnih voda, ugovore u vrijednosti 866 milijuna kuna potpisali su Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda, i 81 direktor komunalnih društava.